0

Az Eger-várbeli "Szép-bástyát" május 14-én adják át. Az eseményhez kapcsolódóan Rákóczi Gergely összefoglalta a bástya történetét:

Az Eger-várbeli „Szép-bástya” a kora újkori erődépítkezések egyedi emléke. Hasonlóképpen a vár többi védművéhez, ez is több periódusban épült. A vár kettéosztását Perényi Péter főúr és kapitánya, Varkoch Tamás rendelte el, az építkezéseket Alessandro Vedani olasz hadmérnök irányította.

A Perényi-fal felépülésével a belső vár délkeleti sarkában egy kerek ágyúdombot, úgynevezett cavaliero-t húztak fel, mely „egy töltésdomb vala / Nám azon es töltött kasok valának, / Tetejébe egy palánkot fonának / Napkeletre álgyúk onnat szolgálnak” (Tinódi Lantos Sebestyén históriás éneke, 136-144. sor). Az 1552-es ostrom után újbóli megerődítését rendelték el. 1556-ban a vár inventáriumában a Középkapu (mai Setét-kapu) mögötti dombként említik, hol egy falkonétát helyeztek el.

1564-ben már 3 ágyú (egy nagykaliberű, egy nyolc fontos és a korábbi falkonetta) állott rajta. 1560-ban Paolo Mirandola itáliai hadmérnök ötszegletű kőfallal való erődítését indítványozta, mely azonban nem valósult meg. Végül Franz Poppendorf német és Ottavio Baldigara itáliai hadmérnök tervei alapján alakították át 1568-1572 között egy trapéz alaprajzú, kettős cölöppalánkkal övezett ágyúdombbá. Az 1596-os török ostrom idején is ebben a formában szolgálta a védőket.

A török vilájetközpont idején már más képet festett, melyről Evlia Cselebi török utazó tájékoztat: „az egész városra nézve magaslat, s még a repülő madarat sem engedi átrepülni. Húsz hosszú ágyúja van, melyet látni kell”.

A délkeleti ágyúdomb (melynek neve tévesen lett „Szép bástya”) az erőd védművei közül a legmagasabb volt. Feltárását Kozák Károly vezette 1962-68 között. Az ásatás során bizonyosodott, hogy jelenlegi formáját a török korban nyerte el. A kb. 35 m átmérőjű, sokszög alaprajzú, átlagosan 3-4 m vastag, 8-10 m magas kőfalakkal körített ágyúdomb feltehetően az 1640-es években, Musztafa pasa idején épült fel.

forrás és fotók: Dobó István Vármúzeum Régészeti Osztály

Megjegyzés küldése

 
Top