0

Európában egyedülálló módon, a képző-, a fotó- és az előadóművészetet, valamint a filmet is befogadó összművészeti fesztiválként jelentkezik a XXX. Országos Speciális Művészeti Fesztivál június 26-ától Egerben.
Asztalos Zsolt, az Egerben alakult, de ma már országos Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke azt mondta: öröm, hogy harminc évvel a kezdés után visszatérhetnek ide, ahol legutóbb 2005-ben tartották az értelmi fogyatékkal élők nagy rendezvényét.

A jubileumi fesztiválon 42 hazai intézmény 650-nél is több képviselője vesz részt. Az alapelvük minden fesztivál szervezésekor, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereknek valamennyi művészeti ágban olyan helyet és körülményeket kell biztosítani, mint az épeknek.
Az egyesület elnöke azt mondta, köszönettel tartoznak a Gárdonyi Géza Színháznak, s igazgatójának, Blaskó Balázsnak, hogy első szóra helyet biztosított a fesztivál színpadi produkcióinak.
A programok ingyenesek. Színházi előadások június 26. és 30. között minden nap délelőtt 9-től 17 óráig lesznek. A filmeket a Kepes Intézetben, a képző- és fotóművészeti kiállításokat a város különböző helyein, köztük szabadtéren láthatja a közönség.
Eger pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, s ha nyernek, a speciális művészeti egyesület tevékenysége az egyik szegmense kell, hogy legyen a megvalósításnak.
Blaskó Balázs színházigazgató hangsúlyozta: rendszeresen adnak helyet művészetekkel kapcsolatos kéréseknek. Ezért is mondtak igent a felkérésre. “Fontos számunkra, hogy segítsük, támogassuk a fogyatékkal élőket” – mondta.
MTI

Megjegyzés küldése

 
Top