0

Hazánkban már csak Hevesen működik népművészeti és háziipari szövetkezet, noha az 1970-es években még több mint hetven volt. Munkájuk bőven van, terveik is szép számmal, az utánpótlás biztosítása azonban még nem megoldott…

Csodálatos környezetben, a Radics-kúria szomszédságában dolgozhatnak a mai napig a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tagjai, akik részben a központi műhelyekben, részben a saját lakásukban, bedolgozóként végzik a munkájukat. Több mint 150-en.


A szövetkezet 1951-ben alakult Tompa Béláné vezetésével, az elmúlt több mint négy évtizedben Báder Miklósné Vera irányítja a munkát. Az értékek megőrzésén túl az aktuális igényeket, a lakás- és öltözködéskultúrát szolgálják. Bennünket is Vera fogadott, s bemutatta a palóc népművészeti gyűjteményük egy részét, köztük több vőlegényinget, ingvállat, egy több mint százéves sátorlepedőt, egy kazári babát és Hevesi Marcit. Ám rengeteg kincs van még ott.


– Készülünk a jövő heti Marci-bojtár táborra, a Múzeumok Éjszakájára, és természetesen a számunkra egyik legfontosabbra, a XXI. Országos Szőttespályázatra és a IX. Nemzetközi Szőttes Konferenciára. Néha persze dolgozni is kellene… – tudatta Vera. Közben egyre beljebb és beljebb araszoltunk az épületben, ahol szebbnél szebb garnitúrákat láthattunk kiállítva, majd még beljebb jutva, megcsodálhattuk a szövőszékeket is, amelyek most sem pihentek. Látjuk: szellemi-fizikai munka ez, s elkeserítő, hogy már veszélyeztetett szakmának számít az övék, hisz’ egyre kevesebben művelik azt.
Fotó: Berán Dániel

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top