0

A kedvelt kirándulóhely ki fogja heverni a tavaszi nagy havazást, de néhol átrendeződtek az élőhelyek. Sok évig tart majd az egyes, károsodott területek regenerációja.

Áprilisban nagy károk keletkeztek a Bükkben a beköszöntött téli időjárás miatt, a lehűlés és a havazás a növény- és állatvilágban is éreztette hatását. Főként a madarak életét zavarta meg a szokatlan időjárás. A hirtelen jött hideg és nagy mennyiségű hó miatt a korán költő énekesmadarak (cinegék és rigók) költése ment tönkre leggyakrabban, a fészkekre ráesett a hó, vagy a madarak nem tudták melegen tartani a lerakott tojásaikat. Az első költések legtöbbje tönkrement a hegység 30–70 centiméteres hóval borított területein.

– A tavasz második felében a madarak pótköltésekbe kezdtek, ilyenkor a költőpárok kevesebb fiókát nevelnek föl. A legnagyobb problémák a dőlési zónában, azaz az 5–700 méteres magasságban fekvő erdőkben keletkeztek, ahol már akkoriban kilombosodott állapotban voltak a fák. A levelekre rakódott nagy mennyiségű vizes hó miatt dőltek ki fák vagy szakadtak le ágak.

 Ilyen területen helyezkedik el például egy parlagisas-fészek is, ahol tíz-tizenöt éve rendszeresen költ egy pár. Idén leszakadt a fészket tartó nagy ág, de szerencsére ebben az évben nem ebben a fészekben költöttek. Más ragadozó madaraknál is akadtak fiókakárok, például a vándorsólymok esetében is. Ez a faj nemrég telepedett meg újra a hegységben, ahonnan az 1960-as években pusztult ki a DDT (diklór-difenil-triklóretán, rovarirtó szer) használata következtében – mesélte Pongrácz Ádám, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őr munkatársa.

Fotó: BNPI.HU / facebook

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top