0

A Szövetség a Mátráért Mozgalomhoz bárki csatlakozhat, aki akar és tud is tenni azért, hogy a Mátra kiemelt turiszikai térséggé váljon.

Mérföldkő volt a Szövetség a Mátráért Mozgalom szerda délelőtti egyeztető konferenciája abban, hogy a Mátra kiemelt turisztikai térséggé váljon. Ezt, az ebben érdekelt idegenforgalmi szereplőkkel, turisztikai szakemberekkel és a települések polgármestereivel összefogva vitatták meg a Galyatető Turistacentrumban.

A turizmusfejlesztési törvény szerint a turisztikai fejlesztések tervezésének alapegysége a turisztikai térség. Ahhoz, hogy a Mátra kiemelt turisztikai térség legyen, egységes fejlesztések kellenek. Nem külön települések és attrakciók, hanem egy összefüggő hálózati rendszer – vélték a szakemberek a szerdai galyatetői egyeztető fórumon. Horváth László, a gyöngyösi térség országgyűlési képviselője hívta életre a Szövetség a Mátráért Mozgalmat, melynek az elkövetkezendő időkben fontos szerepet szántak. A honatya köszöntőjében elmondta: ez az ügy olyannyira meghatározó és nagyszabású lehet, hogy büszkeség lesz elmondani mindenki számára, aki most részt vesz ennek elindításában.

Három héttel ezelőtt egy turisztikai rendezvényen jelentettem be, hogy elindult egy kezdeményezés azért, hogy a Mátra kiemelt turisztikai térséggé váljon. A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai vezetőjével való egyeztetések után, a reményeink szerint még az év végéig a kormány elé kerülhet ennek a tervezete – magyarázta a képviselő.

Elmondta, az országban jelenleg három kiemelt turisztikai térség van: Balaton, Sopron-Fertő tó térsége, a Tokaj-Felső-Tiszavidék és Nyírség. Hozzátette, az hogy egy térség megkapja ezt a státuszt, egyben komoly forrásokat jelent. A képviselő kiemelte, a Balaton háromszázhatvanöt milliárd, Sopron-Fertő csaknem hetven milliárd, Tokaj-Felső -Tisza és a Nyírség százkét milliárd forintból fejlődhet tovább.

Több milliárdos támogatásokkal számolhatnak a szolgáltatók tehát, ha a Mátrát is kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítják. A kormány dönti el, hogy állami vagy uniós támogatással kezdhetnek a fejlesztésekbe, melyben önkormányzati és állami szereplők vehetnek részt. Horváth László kiemelte, hogy a projekt egyik nagyon fontos feladatai közt szerepel az utak rendbetétele és a légvezetékek földkábelekre való cseréje is.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top