0

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése közben ne feledkezzenek meg a gépjármű, illetve az abban felhalmozott ajándékok, értékek védelméről sem!

– Gondosan ügyeljenek arra, hogy a gépkocsit minden esetben zárják be, és lehetőleg ne hagyjanak benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket! Ha ez mégis szükséges, tegyék ezt úgy, hogy ne látszódjon kívülről, mi minden található az autóban! Használják a csomagtartót! Ugyan az sem trezor, de biztonságosabb, mint az utastér.
– Ne csak a vásárlás alkalmával, hanem a karácsonyi, egyházi rendezvények idejére leparkolt gépjármű esetén is hasonló körültekintéssel járjanak el!

Az adventi időszakban is népszerű online vásárlások alkalmával mindig tartsa szem előtt:
– Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
– Azon weboldalak esetében, melyek nevében elírás, vagy hiba található, legyen gyanakvó.
– Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezelje az olyan internetes eladókat, akik meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket.
– Részesítse előnyben a személyes átvételt és az utánvételes fizetést.

A zseblopások megelőzése érdekében javasoljuk:

– A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolja, ahol a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében. A kézitáskát tartsa mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsa a karja alá, érintetlenségét többször ellenőrizze.
– Soha ne tegyen pénztárcát, kézitáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére!
– Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges!
– Még jobban figyeljen, ha tömegben tartózkodik! Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják a ruháját, lábára lépnek!
– Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!
– Az áru próbálásakor se hagyja csomagjait, télikabátját őrizetlenül!
– Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes odafigyelni!
– A PIN- kódot ne írja rá a bankkártyára és ne tárolja azzal együtt! Ha a kódot nem tudja megjegyezni, olyan helyre írja fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben ellopták a bankkártyáját, azonnal tiltassa le!
– Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjenek segítséget, és azonnal hívják a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számon!

további részletek a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top