0
EGER | Berecz Attila, a fiatal főszakács francia gasztronómiai tanulmányútról és egy bisztró jellegű étteremről álmodik.

Egy vendéglői konyha tűzhelyénél ritkán esik szó a séf könyvtáráról. Az Agria Étterem mindössze huszonhat éves főszakácsa is csupán mellékesen említette meg, hogy csak receptkönyvből kétszáz-kétszázötven, köztük jó pár szakadtra lapozott példány sorakozik otthon a polcokon.

– A hagyományos magyar ételek híve vagyok, de szeretem őket a mai ízlés szerint korszerűsíteni – utalt a kötetek régi-régi főzési fogásaira Berecz Attila, akiről nem volt nehéz megállapítani, hogy él-hal a szakmájáért. Mondtam is neki: gyerekkorában a szülei bizonyára az asztal körül kergették, hogy szakács legyen.

– Nálam ez nem így volt – rázta a fejét. – Amióta az eszemet tudom, mindig rendőr akartam lenni, s egészen addig a hevesi gimnázium rendészeti szakán tanultam, amíg ki nem derült, hogy gond van a szememmel, s nem szolgálhatok egyenruhásként.

Abban azért, hogy miként legyen ezután, mégis volt némi szülői hatás. Édesanyja az egyik egerszalóki hotelben dolgozott, az ő révén lett ott konyhai kisegítő: eleinte mosogatott, zöldséget tisztított, később salátákat, desszerteket készített.

– Emlékszem, öt-hat évesen már ott tébláboltam édesanyám mellett a konyhában, kilenc éves koromban pedig már rakott krumplit csináltam a családnak. Igazán azonban Szalókon szerettem bele a főzésbe – mesélte a szakmai út kezdetéről, ami egy kis kitérővel a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolában folytatódott, ahol a mesterség legjobbjaitól tanulhatott.

Az iskola képviseletében részt vett a Gundel Károlyról elnevezett nemzetközi versenyen, ahol szakács, felszolgáló és cukrász társával együtt készített menüsorral – benne csomboros nyúlkolbászos csicsókalevessel – dobogós helyen végzett. Később az iskolai szüreti napokon, a szihalmi és más főzőversenyeken, illetve reprezentatív rendezvényeken vívta ki a zsűri és a vendégek elismerését.

A kóstolás elengedhetetlen főzés közben. Berecz Attila a hétköznapokon is 
arra törekszik, hogy vendégeik elégedettek legyenek a főztjükkel. 
A SZERZŐ FELVÉTELE

Szilvás István

>>> a többit pedig az adott írás eredeti helyén lehet olvasni     (heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top