0
A darvak már csak Skandináviában költenek, de a szakemberek szerint van rá esély, hogy a magyarok ősi madara visszaköltözik a Hortobágyra.

Az október a darvak hónapja a hortobágyi pusztákon, ilyenkor nagy tömegben vonulnak keresztül a madarak ezen a vidéken.

A Hortobágy az európai daruállomány fontos gyülekezőhelye. A növényevő madarak a kukorica tarlón szemezgetve magas energiatartalmú táplálékot találnak. A kecses nyakú darvak az előttük álló hosszú útra készülnek. Nagy részük Afrika északi és keleti részén tölti a telet, nálunk csak egy-két hónapot időznek.

Ilyenkor szervezett túrákon lehet a darvakat megfigyelni. Elég félénk állatik, érdemes távcsövet vinni, ha valaki jobban szemügyre venné őket. A darvakat nem nehéz megtalálni, igen hangosak, mikor ezres rajokban egy-egy élelemforrásra rárepülnek.

„A latin nevüket is – Grus grus – jellegzetes hangjukról, a krúgatásról kapták; ezzel azt akarják kifejezni, hogy ide szálljatok, itt már biztonságosban vagyunk” – mondta el az M1 Kék bolygó műsorában Déri János, a Hortobágyi Madárpark alapítója. Mielőtt behúznának az esti szálláshelyükre, „gyepelnek”, gyülekeznek bevárják egymást. A darvak egykoron Magyarországon is költöttek, azonban az 1910-es évek óta erre nem volt példa. Vadászták is ezeket a madarakat, elsősorban húsukért.

A darvak már nem költenek hazánkban, illetve Közép-Európában. A skandináv térségbe húzódtak fel az elmúlt 100-150 évben, ezek közül a legtöbb Finnországban, Lappföldön költ.

Szürke darvak (Grus grus) pihennek Hortobágyon. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz - M1/Kék Bolygó
http://www.hirado.hu/2016/10/17/darulesen-a-hortobagyon/

Megjegyzés küldése

 
Top