0
„Ezt a várost nem hatalom és tömeg, hanem ízlés és lélek alkotta." Márai Sándor
Eger fantasztikus város! Egy igazi „meseváros”, ahol elevenen él az 1552-es török sereg felett aratott világraszóló győzelem, Dobó István várkapitány szellemisége, a végvári vitézek és a hős egri nők gazdag öröksége. Itt maradt a gyógyfürdők kincse, a barokk remekek, a városépítő püspökök hagyatéka. Itt a dűlők sokasága, az épp friss must, az Egri Bikavér és Egri Csillag, a Szépasszony-völgy.

Az egriek azt mondják, hogy „Eger a Te Történeted” és valóban, az Eger Drift idejére a miénk is lesz egy kicsit.Segítünk a programszervezésben alább, hogy lásd, miért Eger mellett döntöttünk. Gyere több napra és találkozz a versenyzőkkel a városban. Mi itt leszünk:

Gyermekes családok és baráti társaságok részére ajánljuk:

Baráti társságok részére ajánljuk:


GYERMEKES CSALÁDOK ÉS BARÁTI TÁRSASÁGOK RÉSZÉRE AJÁNLJUK:

Termál- és élményfürdő (3300 Eger Petőfi tér 2)

Hét medencéjével, 5,3 ha parkosított területtel várja a vízi komplexum a pihenni és felfrissülni vágyó vendégeit, mely garantáltan kellemes időtöltést biztosít az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. A fedett-nyitott felnőtt élménymedencében olyan szórakoztató, vízi rekreációs élményelemek biztosítják a kikapcsolódást, mint pl. pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs, vízesés. Különösen a kisgyermekek körében kedvelt a vízforgatós gyermek Vizi váras élménymedence, a mellette elhelyezkedő minden gyermekigényt kielégítő Európai unó követelményeinek megfelelő játszótérrel, de említést érdemel nem csak a fiatalok körében közkedvelt strand röplabda és műfüves focipálya is.
Belépők: 1900 Ft/fő
Diák/Nyugdíjas: 1600 Ft/fő

Egri vár (3300 Eger Vár 1.)

Eger legnevezetesebb építménye, a történelmi zarándoklatok fő célja a sok évszázados múltra visszatekintő egri vár. Főként az 1552. évi hősies védelem lette messze földön ismertté, amikor Dobó István várkapitány vezetésével a maroknyi magyar védősereg hősies küzdelemben visszaverte a sokszoros túlerőben levő török hadakat. A várnak, mint erődítményrendszernek a XVI. század volt a fénykora.

A Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai:
 - Gótikus püspöki palota: Az egri vár története.
 - Hősök terme: Az 1552-es várvédők névsorával, s Dobó István eredeti sírkövével.
 - Képtár: XVI-XVIII. századi olasz és németalföldi, valamint XVIII-XIX. századi magyar és osztrák festészet.
 - Romkert: A románkori, gótikus és késő gótikus székesegy­ház helyreállított romjai.
 - Kazamaták: A vár föld alatti erődrendszere, román- és góti­kus kőtár.
 - Börtönkiállítás: A kivégzés, tortúra (kínvallatás), megszégyenítés eszközei a régi Magyarországon.
 - Panoptikum, éremverde íjászpálya (belépő külön fizetendő)
Belépők: 1400 Ft/fő (múzeum és kazamata látogatást is tartalmaz) D/Ny 700 Ft/fő
Sétajegy: 800 Ft/fő D/Ny 400 Ft/fő
Panoptikum: 500 Ft D/Ny 350 Ft/fő

 

Egri Bazilika Szent János apostol és evangelista Főszékesegyház. (3300 Eger, Pyrker tér 1.)

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A főszékesegyház előtti téren álló szobrok Marco Casagrande alkotásai. A Bazilika orgonáját a XIX. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Főszezonban (május 15. – október 15.) mindennap a déli órákban orgona-bemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők. A szív, mely Egerért dobogott, legyen az egrieké" - ez volt az építtető, Pyrker János érsek utolsó kívánsága, akinek szívét a székesegyház kriptájának központi részén ma is őrzik. „Az Isten házának szépsége és az itt áradó kegyelem töltse el mindnyájuk szívét örömmel és békével!"

Minaret (3300 Eger, Knézich Károly u.)

A Minaret Európa területén legészakabbra épített török kori műemlék. Az építmény 14 szög alaprajzú és 40 méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csodálatos panorámáért érdemes megküzdeni a csigalépcsőkkel!
Belépő: 300 Ft/fő

Kopcsik Marcipánia (3300 Eger Harangöntő u.4.)

Eger „legédesebb” kiállítása,  mert itt minden, amit látni lehet marcipánból készült. A csoda megalkotója Kopcsik Lajos Guinness-rekorder és Oscar-díjas mestercukrász. A múzeum egy különlegessége, ami Európában is egyedülálló a cukorból készült barokk szoba.
Szintén ez az épület ad otthont egy másik tárlatnak is. A Harangöntő út 4. szám alatt régen harangöntő mesterek éltek és dolgoztak, így ennek a mára már szinte kihalt mesterségnek kívánunk emléket állítani, ezért egy harangöntő emlékszobát láthatnak, ahol az egykor itt készített harangok és más érdesességek kapnak helyet.
Belépő: 600 Ft/fő D/Ny 300 Ft/fő
Kombinált jegy a Tűzoltó Múzeummal: 1000 Ft/fő D/Ny 500. Ft/fő ( Jegyek a Tűzoltó M-ban kérhetők

Tűzoltó Múzeum (3300 Eger Tűzoltó tér 5)

1999-ben a tűzoltóság 125 éves évfordulójára megnyílt a számos egyedülálló gépet és eszközt tartalmazó kiállítás., melynek gépei ma is működő képesek. A területen játszótér is működik.
Belépő:800 Ft/fő D/Ny 400 Ft/fő
Kombinált jegy a Kopcsik Marcipániával: 1000 Ft/fő D/Ny 500. Ft/fő ( Jegyek a Tűzoltó M-ban kérhetők

 

Érsekkert

Az egri Érsekkert a Klapka György és a Hadnagy utcák határolta területen fekszik. Az 1990 előtt még Népkertnek nevezett parkot. Keleti oldalán folyik hangulatos, árnyas medrében az Eger patak.
A parkot Eszterházy püspök idejében építették, Eszterházy Károly később elkerítette a területet, és tovább csiszolgatta a park arculatát. Kerítésének maradványai, a Fazola Henrik által készített díszes kovácsoltvas kapuk ma is láthatók. Nagyon kellemes környezetben felépített játszótér áll a gyerekek rendelkezésére.

BARÁTI TÁRSSÁGOK RÉSZÉRE AJÁNLJUK:

Szépasszony-völgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.

A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek. Borkóstolóra és vásárlásra szinte minden pincében van lehetőség egy kis borfalatkák elfogyasztása mellett.
Javasolt eljutási mód a Szépasszonyvölgyi pincékhez a minden fél és egész órában induló városnéző kisvonatokkal (indulási hely: Egészségház u.) Oda-visszaút ára: 700 Ft/fő

Török fürdő (3300 Eger Fürdő u 3-4)

A törökök 1596-ban a város elfoglalása után mihamarabb igyekeztek saját igényüknek, ízlésüknek, vallási előírásaiknak megfelelően berendezkedni. A mai Török Fürdőt Ali basa 1609-es távozása után Arnaut basa idejében építették. Vize a mozgásszervi megbetegedésekre, a nőgyógyászati panaszokra és a gerincoszlop betegségeire kedvező hatással van. Kellemes kikapcsolódást nyújt egy mozgalmas nap után
Belépők: 1900 Ft ,
gyerekeknek 16 éves korig 1500 Ft

Város a város alatt- az egykori egri érseki pincerendszer (3300 Eger, Eszterházy tér)

(A pincerendszer bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található: a Bazilika lépcsőjének jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.)
A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.
A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót (dézsmát) tárolták. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.
Belépő: 950 Ft/fő
A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották

GARANTÁLT MAGYARNYELVŰ VÁROSNÉZÉS BORKÓSTOLÓVAL SZOMBATON 10:00 ÓRÁTÓL

Ára : 800 Ft/fő gyerekeknek  D/Ny.600 Ft/fő
Időtartam : 1,5 óra
Jelentkezés: Eger Tourinform Bajcsy Zs.u.9.

VÁROSNÉZŐ KISVONAT - MINDEN FÉL ÉS EGÉSZ ÓRAI INDULÁSSAL
Szépasszonyvölgyi tartózkodással

Eger, Egészségház u.

Ára: 700 Ft/fő


forrás és fotó: drifting.hu/egri-programok

Megjegyzés küldése

 
Top