0
A hajdani vásártéren A Vörösmarty Mihály utca és a Törvényház utca által határolt területet, mely ma az Agria Parknak ad otthont, egykor Eszterházy Károly püspök adományozta Eger városának, hogy országos vásárokat tudjanak rendezni az egykor nagyobb kiterjedésű területen.

A dohányipar kezdete Magyarországon

Magyarországon a dohánygyártás 1850-ig magániparként, majd a bécsi dohányjövedéki központi igazgatóság fennhatósága alatt működött. 1846-ban létesült az első kincstári szivargyár Temesvárott, majd az 1868-as kiegyezést követően gombamód szaporodni kezdtek a hazai dohánygyártással foglalkozó üzemek. Egerben 1894-ben indult útjára a szivargyártás.

A változás évei - Vérzivatar és Levente

Az 1912-es esztendő több változást is hozott a dohánygyári munkások életében: országos rendeletben szabályozták a munkaidőt a dohányiparban, valamint megállapították a Magyar királyi Jövedékeknél alkalmazott munkások nyugbérszabályzatát, így dohánygyári munkásnak lenni biztos jövőt jelentett.

A cigaretták új generációja

1973-ban az Egri Dohánygyár bemutató üzem lett, kiemelkedve a vidéki dohánygyárak sorából.

Régi épület új köntösben

A Wallis Ingatlan 2005-ben vette meg a Philip Morris egri dohánygyárának területét. A beruházó szem előtt tartva Eger történelmi belvárosának összképét, modern épületébe fésülte a gyár műemlék jellegű épületeit.

Érdekességek - Egy különleges víztoronytól a modern megoldásokig

A dohánygyár építési munkálatait Staub és Fiai végezték, a gyárigazgató Boltizár Román igazgató figyelő tekintete mellett.
illusztráció

bővebb leírást megtalálod itt >>>


forrás (rövid változat): agriapark.hu/hu/agria-park-tortenete

Megjegyzés küldése

 
Top