0

A siklóernyőzés a múlt század nyolcvanas éveiben alakult ki az ejtőernyőzésből, mivel voltak, akik megunták a zuhanást, és repülni szerettek volna inkább. Kialakultak az első ernyők, amelyek teljesítménye még messze elmaradt a maiaktól.

A siklóernyő lényege, hogy az alsó és a felső vitorla elől nincs lezárva, ezen keresztül felfúvódik, megtelik levegővel, így egy szárnyformát képez, amin felhajtóerő képződik. Ezzel a felhajtóerővel pedig kedvező meteorológiai viszonyok között órákat, több tíz, akár néhányszáz kilométert is lehet repülni.

Eger környéke is kiválóan alkalmas a siklóernyőzésre – ez már első siklóernyőseinknek is szemet szúrt. Egerben már 1994-ben megalakult az Eged Eagles Siklóernyős Sportegyesület, ami azóta is folyamatosan működik, tagjaink száma pedig egyre növekszik.


Az Eger melletti Nagyeged-hegy repüléseink fő helyszíne, de máshol is lehet jókat repülni. Az Egyesület megalakulása óta szervezi Eger siklóernyős életét, így az érdeklődőknek tandemrepülésre, vagy akár alapfokú –oktató felügyeletével, de önálló repülésre jogosító- siklóernyős-tanfolyamokat szervezünk, megrendezzünk az évente az Egeden megtartott Eged-kupát, és szervezzük a repülőéletet a hulladékgyűjtéstől a starthely-, és leszálló karbantartásokon át a baráti összejövetelekig.


EGER, NAGYEGED-HEGY

Az Eger melletti Nagyeged-hegy Eger látképétől elválaszthatatlan, évszázados jelkép. Már Gárdonyi Gáza is megemlítette regényében a Kiseged alatt lévő barlangokat, és az igen gazdag állat-, és növényvilág, valamint a földtani értékek miatt Eger Város helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a Kisegedet. Az Európai Uniós Natura 2000 hálozatban szerepel, és a Bükki Nemzeti Park részeként országos védelemre is tervezett.


Évekkel ezelőtt a sárkányrepülők megfigyelték az ölyvek repülését, emelkedő körözésüket és most már ők is versenyeznek egymással az emelkedő jó szelek szárnyán. De a földön is sok érdekesség várja a népes látogatósereget - írja Tardy János Magyarország településeinek természetvédelmi értékei című könyvében a Nagyegedről. A tavaszi napsütés előcsalogatja a tavaszi héricseket, a nagy ezerjófüvet, a leánykökörcsint. A tavaszi héricsekben különösen a hegy tetején gyönyörködhetünk, de a délnyugati oldalon lévő karsztbokorerdő is jelentős értékkel bír. A déli-délkeleti meszesebb oldalon tengeri kagylók, csigák maradványaival találkozhatunk.  Ősszel a cserszömörce, a vörösgyűrű som tömege változtatja színessé a tájat. Az egerészölyveken kívül számos zöld gyíkkal, őzekkel, nyulakkal, vaddisznókkal is találkozhatunk a földön, vagy fentről nézve.


 fotó: Vámossy Béla

Cím: Eger, Nagyeged-hegy
Telefon szám: +36-20/9169-719

egedeagles.hu

Megjegyzés küldése

 
Top