0

Az országos kalandozó történelmi vetélkedőnek az idei esztendőben is a kisnánai vár adott otthont. Botbirkózás, agyagozás, íjászat és középkori tánc is feladatuk volt a döntőbe jutott általános iskolásoknak.

Vitézekkel telt meg a helyi vár pénteken. Az ország több általános iskolájából érkeztek ugyanis gyerekek, akik egész napos kalandjátékon mutathatták meg az ügyességüket, a rátermettségüket. A kalandozó történelmi vetélkedő utolsó állomásán nagy volt tét. Aki nyert, az nemcsak az évről évre hagyományosan átadott vándorserleget tudhatta magáénak egy teljes évig, hanem ráadásul ünnepélyesen lovaggá is ütötték.

Hatvan, Domoszló, Hort, Kecskemét és Gyöngyös is képviseltette magát – tudtuk meg Juhászné Koklács Évától, a verseny szervezőjétől, aki a helyi Szent Imre Általános Iskola történelemtanára is.

– Tizenkét éve indítottuk el a vetélkedőt – magyarázta a szervező –, amelyet immár esztendőről esztendőre egyre nagyobb érdeklődés kísér.

Hat éven át, 2010-től, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program által támogatott országos tanulmányi verseny lett ez a versengés a 7–8. évfolyamos tanulóknak.

– Az idei év témája a magyar várak voltak – tette ­hozzá. – A XV–XVI. században Magyarország területén elhelyezkedő várak történetét, hadászati jelentőségüket, építészeti jellegzetességeiket, a korszak leginkább jellemző történelmi ismereteit kellett a gyerekeknek feldolgozniuk. Elsőként online formában.

Fotó: Czimer Tamás

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top