0

A bográcsgulyás mindannyiunk kedvence! Bármikor jól jön egy kis csipetkével, vagy csak egy szelet puha kenyérrel, és csípős paprikával.

A magyar gulyást magyar ételkülönlegességként ismerik világszerte, és igen nagy közkedveltségnek örvend itthon és külföldön is. Valóságos nemzeti jelképpé vált, de tájegységenként különböző változata létezik. Mutatunk néhány receptet, természetesen a csipetke készítése sem marad ki.

Bográcsgulyás 1.

Hozzávalók ( 8 személyre )
  • 1 kg marhahús
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 6-8 dkg sertészsír
  • 2 – 3 közepes fej hagyma
  • 3 – 4 nagyobb sárgarépa
  • 2 – 3 nagyobb fehérrépa
  • 4 db  közepes paradicsom
  • 3 db  paprika
  • 1 púpozott kávéskanál őrölt köménymag
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 1 közepes méretű zeller gumó
  • petrezselyem
  • bors
  • csipetke
Elkészítése

A húst kis darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az előhevített zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve meghintjük paprikával. Erre mindenképp figyeljünk mert különben a fűszerpaprika leég, keserű lesz, és elrontja az ételt. Ezután beletesszük az általunk leginkább kedvelt, feldarabolt marhahúst, és kevergetés mellett 3-4 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük vízzel és kb. 80-90 percig főzzük. A főzés után bezöldségeljük, és a zúzott fokhagymával és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöldségeket. Vízzel felengedjük, és készre főzzük. Külön főzött csipetkével tálaljuk.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: Sokszínű Vidék

Megjegyzés küldése

 
Top