A bográcsgulyás mindannyiunk kedvence! Bármikor jól jön egy kis csipetkével, vagy csak egy szelet puha kenyérrel, és csípős paprikával.
A magyar gulyást magyar ételkülönlegességként ismerik világszerte, és igen nagy közkedveltségnek örvend itthon és külföldön is. Valóságos nemzeti jelképpé vált, de tájegységenként különböző változata létezik. Mutatunk néhány receptet, természetesen a csipetke készítése sem marad ki.
Bográcsgulyás 1.
Hozzávalók ( 8 személyre )
- 1 kg marhahús
- 1-1,5 kg burgonya
- 6-8 dkg sertészsír
- 2 – 3 közepes fej hagyma
- 3 – 4 nagyobb sárgarépa
- 2 – 3 nagyobb fehérrépa
- 4 db közepes paradicsom
- 3 db paprika
- 1 púpozott kávéskanál őrölt köménymag
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál édes-nemes pirospaprika
- 1 közepes méretű zeller gumó
- petrezselyem
- só
- bors
- csipetke
A húst kis darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az előhevített zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve meghintjük paprikával. Erre mindenképp figyeljünk mert különben a fűszerpaprika leég, keserű lesz, és elrontja az ételt. Ezután beletesszük az általunk leginkább kedvelt, feldarabolt marhahúst, és kevergetés mellett 3-4 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük vízzel és kb. 80-90 percig főzzük. A főzés után bezöldségeljük, és a zúzott fokhagymával és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöldségeket. Vízzel felengedjük, és készre főzzük. Külön főzött csipetkével tálaljuk.
bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: Sokszínű Vidék
Megjegyzés küldése