0

A Magyar Élelmiszerkönyvben hozott változtatások a sütőipari termékekre is vonatkoznak.

Az indoklás szerint a módosítás a minőség érdekében történik, például, hogy a pékségek valóban rozskenyeret áruljanak, magasabb rozsliszttartalommal.

Az agrártárca államtitkára, Zsigó Róbert nemrégiben elmondta: a szakemberek elvégezték a termékcsoportok szabályozását, így például a kenyerek, a vizes, illetve tejes tésztából készült péksütemények vagy a leveles tésztás finompékáruk esetében. Kiemelte: a hagyomány és a minőség két olyan fontos fogalom, amely egyrészt tükrözi a tudatos vásárlók elvárásait, másrészt pedig befolyásolja az élelmiszer-­előállítást és a kereskedelmet is.

A sütőipari termékeknél részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték a védett elnevezésű termékeket, ide tartozik például a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa és a különböző ízesítésű búrkiflik.

Az új előírás tizenötféle kenyér – köztük a búza, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozs, valamint a teljes kiőrlésű – összetételét szabályozza. A lisztkeverékből készült kenyereknél is szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek például a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg az úgynevezett rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top