0
Az egri egyetem keleti oldalán található toronyban, ahol az ablakokat fekete vasspaletta fedi, 1776-ban nyitott meg a csillagvizsgáló.

A kor modern eszközeivel rendezték be, azonban II. József 1784-ben betiltotta az intézmény működését, így a műszereket nem fejlesztették tovább, ma már elavultak. Az csillagvizsgáló egykori műszereit ma az itt berendezett csillagászati múzeumban lehet megtekinteni.

A múzeum egyik érdekessége a Camera Obscura, a város szeme. A kupola forgatásával egy tükör és egy lencse segítségével az alatta kialakított szinten kicsinyke besötétített szobában egy fehér asztalon megjelenik a város élő képe.
illusztráció - fotó: vaskultura.hu

A camera obscura varázslatos dolog volt akkor is és napjainkban is az. Az intézmény első csillagásza, Hell Miksa azért működtette ezt a „városnéző eszközt”, hogy a város lakóit és látogatóit szórakoztassa és ma is ezt a célt szolgálja.

Egy anekdota szerint azonban a Camerát egy féltékeny egri férj készítette, hogy innen kifigyelhesse, hová megy, kivel találkozik, és mit csinál a felesége.

guideathand.com/hu

Megjegyzés küldése

 
Top