0

Ostrom 1552 címmel rendezik meg péntektől a XXII. Végvári Vigasságokat az Egri Várban. A fesztivál csúcspontjaként csaknem 230 hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es dicső ostromot és az Egri csillagok című regény jeleneteit.

Petneházi-Halász Noéminak, a szervező Dobó István Vármúzeum illetékesének tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó fesztiválon a kulturális események mellett elsősorban a középkori hadi tevékenységeket bemutató programokkal, bajvívással, íjászversennyel, fegyver- és viseletbemutatókkal készülnek a szervezők.
 
A hagyományőrző csapatok "táborában" életképek és mesterségbemutatók várják az érdeklődőket, akik például tábori lelkésszel, borbéllyal, csiszárral, füvesasszonnyal és egy hadmérnökkel is megismerkedhetnek.
 
A három nap alatt a hagyományőrzők többször is végigvonulnak a belvároson, de zászlóforgatókkal és portyázó török martalócokkal is találkozhatnak a látogatók, akik a Dobó téren több török-magyar összecsapás tanúi is lehetnek. A 1552-es emlékcsatát szombaton és vasárnap is megrendezik a palotaudvaron és az alsó várudvaron.
 
A Végvári Vigasságok minden évben sok érdeklődőt vonzott az egri várba 
Fotó: Lénárt Márton

A gyerekeket népi játszótér, pónilovaglás, kézműves várműhely és apródiskola is várja vitézi ötpróbával és vitézavatási ceremóniával. Lesz solymász- és tűzzsonglőr-bemutató, szultáni audiencia és egy oszmán főúri sátorba is ellátogathatnak az érdeklődők, akik megkóstolhatják a török kávét és a rózsavizet is.
 
A szakember szerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot a régizene-bemutatók és táncházak, valamint a Kerekes Band szombati koncertje is.
 
Fotó: Lénárt Márton

A fesztivál idején tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. Az idei rendezvénynek is elmaradhatatlan része lesz a középkori piac, amelyen kipróbálhatók lesznek különféle mesterségek - gyertyamártás, rézművesség, papírmerítés - fogásai.
 
Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen is részt vehetnek a Dobó István Vármúzeumban az érdeklődők: szó esik az egri nők hőstetteinek megjelenítéséről a képzőművészetben, az Egri csillagok kapcsán a legenda és a valóság közti különbségekről, és fáklyafénynél járhatják be a résztvevők a Kazamatákat.

Végvári Vigasságok - Ostrom 1552 (részletes program)

Megjegyzés küldése

 
Top