0

Elkezdődött a XXII. Végvári Vigasságok programsorozata az egri várban pénteken, mely egyben felvezető nap is volt a hétvégi eseményekhez.

A folyamatos programok mellett időszakos rendezvények is várták az érdeklődőket, így például megismerkedhettek a korabeli viselettel, tárlatvezetésen, régi zene előadáson, solymász bemutatón vehettek részt, de a kisebbek örömére volt apródavatás és zoknicsata is. Az ostromjátékokat megnyitó ágyúpárbajt 15 óra 52 perckor láthatták a jelenlévők, mely során Mónus József távlövő íjász az ágyúdombról szállt harcba jelképesen, a Dobó téren felállított „ágyúzó ellenséggel”.

Idén is megelevenedett a középkor az egri várban, s a szervezők számtalan kulturális programról gondoskodtak: a hagyományőrző csapatok megmutatják, hogyan is éltek, mivel foglalkoztak az akkori emberek. Így a keresztények táborában tábori lelkész, füvesasszony, csiszár idézi fel a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit. A hamisítatlan középkori hangulatot egyebek mellett a parádézás, a zászlóforgatók bemutatója és a vásári komédia is megidézi.


Emellett persze a korabeli hadi tevékenység is jelentős szerepet kap, fegyverbemutatókkal, viadalokkal, virtuskodással, s szintén a harci vonalat kívánják erősíteni a szervezők a korhű hadilobogó felvonásával. A fesztivál csúcspontja az emlékcsata, melyen közel kétszázharminc vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom, valamint Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényének egyes jeleneteit.

A programok ez alkalommal hosszabbra nyúlnak mint korábban, s a szervezők az estéket is megtöltötték tartalommal, így különböző koncerteken vehetnek részt a látogatók.


Megjegyzés küldése

 
Top