0

Két megye, a Heves megyei Mátra, valamint a Nógrád megyei Palóc mentőcsoport mentőcsoportja tartott harminchat órán át tartó minősítő gyakorlatot Verpeléten. Az első helyszín a verpeléti honvédségi laktanya volt.

A gyakorlat helyszínére összesen kilencvenegy önkéntes érkezett, akiknek elsőként a tábor építésével és a vezetési pont felállításával kellett megbirkózniuk.

A megnyitón elsőként Plachi Péter tű. ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a felsorakozott mentőcsoportok tagjait, köszönetét és nagyrabecsülését tolmácsolva az időt és fáradságot nem kímélő önzetlen segítségnyújtásuknak, majd eredményes feladat végrehajtást kívánt.

Ezt követően Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke üdvözölte az önkénteseket, felidézve, hogy a közelmúltban több alkalommal többször kellett sikeresen együttműködniük a két megye különböző veszélyhelyzeti és kárfelszámolási munkálataiban. Példaként említette az idei év áprilisában, a Mártában történt rendkívüli téli időjárási helyzet felszámolását.

A gyakorlaton a nyitó helyszínen egy földrengés okozta károk következményeit kellett felszámolniuk, illetve eltűnt embereket kellett felkutatniuk és menteniük.

 A megmérettetés során volt kutyás kutatás és felderítés, rom- és területkutatás, de speciális mentést is végre kellett hajtaniuk a csapatoknak, amikor elzárt helyiségből hoztak ki bent rekedteket födém- és faláttörés, illetve alpintechnika alkalmazásával. Megmutatták azt is, miként tudnak tüzet oltani, területet járhatóvá tenni, valamint hogy épületek ideiglenes megtámasztását is el tudják végezni.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top