Eger városa még napjainkban is igazi borfalunak tekinthető. A hegyközségnek számos látványossága akad, hiszen ez országunk egyik legszebb barokk városa, így nem szabad megfeledkezni az Egri Várról, a termálfürdőről, a Bazilikáról vagy a Minaretről.
Azonban az őszi időszakban, a szüret idején az egész város borlázban ég: fesztiválok, rendezvények várják az ide látogatókat. A szépasszony-völgyi borok mellett számos más egri pincészet borai is az asztalokra kerülnek ezen az őszi mulatságon, a hangulatot pedig kézműves vásár teszi igazán elbűvölővé.
A környékbeli fantasztikus borvidéknek köszönhetően Egerben az ősz lebilincselő és szórakoztató: a szüreti mulatság idén is a szüret zárásaként, szeptember 21-én került megrendezésre. A nyári munka gyümölcse beérik, készülnek a borok a pincékben, a munka végét pedig a gazdák hagyományosan zenés-táncos mulatsággal ünneplik, magával ragadó, vidám hangulatban, szüreti felvonulással, koszorúáldással és szőlőáldással egybekötve.
2017: a kiváló egri borok éve
Igaz ugyan, hogy az idei nyár nem volt a legideálisabb a magyar gazdáknak, azonban a hosszan tartó meleg több jót tett a szőlőtermésnek, mint amennyit ártott neki. Bár a termés kevesebb, azonban a szőlő az elmúlt évekhez képest sokkal jobb minőségű, aminek köszönhetően kiváló borok várhatóak az egri borvidéken. A borászok úgy vélik, hogy a Kárpát-medencei szőlőfajták hozzák majd a legjobb termést, azaz elsősorban a kékfrankos, a leányka és a királyleányka kedvelői várhatják a kiváló minőségű, 2013-as borokat.
A tufapince az egri borok titka
A hegyközség környékének jellegzetes kőzete a vulkanikus eredetű riolittufa, melynek jelenléte elsősorban a borospincékben érzékelhető. A tufába vájt borospincékben ugyanis elképesztő mikroklíma alakul ki. A tufa által biztosított 10–13°C-os hőmérséklet, a folyamatosan magas páratartalom, valamint a pince falán élő nemespenész együtt az egri borok fantasztikus aromájának titka.
A különleges cuveé-k világa
Az egri bikavér az egri borvidék valódi különlegessége, olyannyira, hogy 1997-ben egy kódex is készült előállításáról. Ebben rögzítették azt, hogy a helyben termett vörös szőlőfajták közül melyek házasíthatóak annak érdekében, hogy a gazda elérje a kívánt rubinvörös színvilágot, valamint a jellegzetes, fűszeres illatot. Emellett a kódex kiköti azt is, hogy a borásznak a bikavér elkészítéséhez legalább három különböző vöröset kell kiválasztania.
2013-10-09 - Centrum Vendégház
a cikk eredeti helye
Azonban az őszi időszakban, a szüret idején az egész város borlázban ég: fesztiválok, rendezvények várják az ide látogatókat. A szépasszony-völgyi borok mellett számos más egri pincészet borai is az asztalokra kerülnek ezen az őszi mulatságon, a hangulatot pedig kézműves vásár teszi igazán elbűvölővé.
A környékbeli fantasztikus borvidéknek köszönhetően Egerben az ősz lebilincselő és szórakoztató: a szüreti mulatság idén is a szüret zárásaként, szeptember 21-én került megrendezésre. A nyári munka gyümölcse beérik, készülnek a borok a pincékben, a munka végét pedig a gazdák hagyományosan zenés-táncos mulatsággal ünneplik, magával ragadó, vidám hangulatban, szüreti felvonulással, koszorúáldással és szőlőáldással egybekötve.
![]() |
fotó: Vanyó Éva |
Igaz ugyan, hogy az idei nyár nem volt a legideálisabb a magyar gazdáknak, azonban a hosszan tartó meleg több jót tett a szőlőtermésnek, mint amennyit ártott neki. Bár a termés kevesebb, azonban a szőlő az elmúlt évekhez képest sokkal jobb minőségű, aminek köszönhetően kiváló borok várhatóak az egri borvidéken. A borászok úgy vélik, hogy a Kárpát-medencei szőlőfajták hozzák majd a legjobb termést, azaz elsősorban a kékfrankos, a leányka és a királyleányka kedvelői várhatják a kiváló minőségű, 2013-as borokat.
A tufapince az egri borok titka
A hegyközség környékének jellegzetes kőzete a vulkanikus eredetű riolittufa, melynek jelenléte elsősorban a borospincékben érzékelhető. A tufába vájt borospincékben ugyanis elképesztő mikroklíma alakul ki. A tufa által biztosított 10–13°C-os hőmérséklet, a folyamatosan magas páratartalom, valamint a pince falán élő nemespenész együtt az egri borok fantasztikus aromájának titka.
A különleges cuveé-k világa
Az egri bikavér az egri borvidék valódi különlegessége, olyannyira, hogy 1997-ben egy kódex is készült előállításáról. Ebben rögzítették azt, hogy a helyben termett vörös szőlőfajták közül melyek házasíthatóak annak érdekében, hogy a gazda elérje a kívánt rubinvörös színvilágot, valamint a jellegzetes, fűszeres illatot. Emellett a kódex kiköti azt is, hogy a borásznak a bikavér elkészítéséhez legalább három különböző vöröset kell kiválasztania.
2013-10-09 - Centrum Vendégház
a cikk eredeti helye
Megjegyzés küldése