0

Kulturális intézmények és önkormányzatok együttműködésével megtartott rendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal ünneplik Heves megyében a magyar kultúra napját. Eger ezen a napon mutatja be az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére készített pályázatát.

Egerben a pályázat bemutatása után a városi díszünnepségen Nyitrai Zsolt (Fidesz), Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszöntőjét követően Koltai Lajos, a pályázat művészeti vezetője A vizuális nevelés és a filmkultúra prioritása címmel tart előadást. Az ünnepségen Domán Dániel, a kisfilm alkotója bemutatja az EKF 2023 Eger promóciós videót.
 
Gyöngyös önkormányzata már csütörtökön megrendezte a városi ünnepséget a Magyar Kultúra napja tiszteletére a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban. A gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület Kecskés Veronika képzőművészeti kiállításával készül az ünnepre. A tárlatot január 26-án, pénteken nyitják meg a kaszinó udvari termében. Január 28-án az egyesület Vasárnapi Randevú című rendezvénysorozatának keretein belül emlékezik meg a Magyar Kultúra napjáról. A programban versek, megzenésített költemények szerepelnek.
 
Hatvanban az önkormányzat a város kulturális intézményeivel közös szervezésben komolyzenei koncerttel emlékezik. A Grassalkovich-kastély dísztermében a Misztrál együttes lép fel, közreműködik Rémán Barbara középiskolás diák.
 
Andornaktályán 2012 óta minden alkalommal elhangzik a Himnusz valamennyi versszaka, a falu kicsinyeitől a legidősebbekig felváltva szavalják. A község civil szervezeteinek művészeti csoportjai mellett a testvértelepülések kulturális képviselői is bemutatkoznak. Idén is fellép a mihálygergei Dobroda, a felvidéki Fülekkovácsiból a Mezeicsokor Éneklőcsoport is.
 
A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

Forrás. MTI

Megjegyzés küldése

 
Top