0

Január 26-án a Forrás Gyermek és Ifjúsági Központban Háy János író, költő, és Beck Zoltán zenész, a 30Y frontembere lépnek színpadra. Ennek kapcsán kérdeztük  Háy Jánost…

Pár évvel ezelőtt egy metróalagútban ismerkedtek meg. Hogyan jött a közös munka ötlete?/ Mi volt az a meghatározó pont, amiért elindulhatott a közös munka?
Akkor még nem gondoltuk, hogy munka is lesz, csak hogy de jó, hogy megismerkedtünk. De hogyan barátkozhatnánk össze, ha mindig dolgozunk. Erre az egyszerű kérdésre az volt a válasz, ha együtt is dolgozunk. 

Hogyan készülnek fel egy-egy előadásra?
Minden előadás előtt újraértelmezzük a programot. Van olyan dal és szöveg, ami majdnem mindig szerepel, de a teljes műsor mindig az adott napra van kitalálva.

Mi az üzenete az előadásnak?
Hát ez az üzenet szó nem hangzik túl jól. Nem akarok semmi álságosat írni. Azt szeretnénk, ha minden est jó lendülettel menne le, ha örülni tudna a közönség annak, amit hall, s persze ha nem üres szívvel hagyná el a termet. S jó volna, ha a dalok és szövegek tartalmán túl az is megérintené a hallgatókat, hogy milyen érzelmi tónussal viszonyulunk a világhoz, az élethez, s nem utolsó sorban egymáshoz.

Ha egy szóval kellene jellemezni az előadást, melyik szó lenne az?
Nem baj, ha giccses vagyok? Szeretés.

Mik a tapasztalatok Egerről, valamint a korábbi egri előadásról? Ez hogyan befolyásolta a január 26-i előadást?
Nekem, mint a török kor rajongójának Eger az alap-városok közé tartozik. Többször is léptünk fel itt, együtt is, külön is. Nem csinálhatjuk azt, amit már csináltunk


--------

Háy come Beck miniinterjú – a Beck-változat

Pár évvel ezelőtt egy metróalagútban ismerkedtek meg. Hogyan jött a közös munka ötlete?/ Mi volt az a meghatározó pont, amiért elindulhatott a közös munka?
Azt hiszem, ez világos volt a lépcsőn felfelé, és mire a felszínre értünk, világos volt, hogy dolgunk van együtt is. Arra azért nem számítottam, hogy egyszer majd azt mondom: nyolcadik éve játszom Háy Jánossal.

Hogyan készülnek fel egy-egy előadásra?
Egy-egy előadás gondolatisága, hangulata és repertoárjának magja adott, megírt. Más elemek pedig éppen az adott naphoz kapcsolódnak: a tényleges állapotunkhoz, a helyszínhez, az első benyomásokhoz. Ebből aztán azért alapvetően János rajzol tényleges dramaturgiai ívet.

Mi az üzenete az előadásnak?
Talán semmi, vagy éppen annyi, hogy van két ember, akik odafigyelnek egymásra, beleszállnak egy nyitott dialógba, és ez az egymásra-figyelés képes létrehozni tényleges alkotást, vagy egy erős pillanatot.

Ha egy szóval kellene jellemezni az előadást, melyik szó lenne az?
Nem nagyon tudok ilyet, a számomra talán leginkább kalandot jelent: váratlanságot és bizonyosságot egyszerre.

Mik a tapasztalatok Egerről, valamint a korábbi egri előadásról? Ez hogyan befolyásolja a január 26-i előadást?
Az idei év első előadását visszük Egerbe – és figyelünk arra, hogy az előadás törzse eltérjen az előzőtől. Az emlékezetünk pedig János textiltáskája, amolyan írószatyor, abban kéziratok, javítások mellett az összes eddigi előadásunk tervezete ott van.

Háy come Beck – A NAGYSIKERŰ ELŐADÁS EGERBEN
Határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Versek, dalok, novellák. Egy rockzenész és egy író találkozása a boncasztalon. Határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Kettős figyelem, közös játék versekkel, dalokkal és novellákkal.


Kép forrása: szinhaz.hu, készítette: Valuska Gábor

Fotók: Gál Gábor

Forrás: ekmkeger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top