0

Sirok falu első írásos említése 1302-ben történt.

A község feletti 296 méter magas hegyen álló siroki várat az Aba nemzetségbe tartozó Bohr-Bodon család építtette a 13. században egy korábbi pogány szláv földvár helyén.

Mivel a család Csák Mátéhoz csatlakozott Károly Róbert királlyal szemben, ezért a királyi sereg 1320-ban ostrommal elfoglalta tőlük Sirokot, és a vár királyi vár lett.

A 14. század végén a Tari család tulajdonába került, majd többször gazdát cserélt. Eger 1552-es sikertelen török ostroma után Sirok várának hadi jelentősége is megnőtt, ezért a várat megerősítették. Ekkori tulajdonosa, Országh Kristóf építtette ki az olaszbástyákkal védett alsó várat. Eger 1596-ban történt elfoglalása után az akkori siroki várnagy harc nélkül feladta a várat.

A törökök az így megszerzett erősséget a környékbeli lerombolt templomok köveiből továbbfejlesztették és 90 éven keresztül birtokolták. A törökök elvonulását követően a vár lassan elvesztette hadi jelentőségét és pusztulásnak indult.

Fekvése
A község a Mátra keleti szélén található. Recsktől 6 kilométerre, Egertől 19,5 kilométer távolságra.
Elérhető a 24-es főúton.

Nevezetességei
  • Siroki vár
  • Egykori barlanglakások
  • Római katolikus templom. A 18. században épült, szeplőtelen fogantatás tiszteletére felszentelt. Oltárképét Sajósy Alajos festette 1865 körül.
  • Kőkútpusztai Szent László kápolna
  • Nyírjes-tó

borítókép - hungaricana.hu

Forrás: wikipedia

Megjegyzés küldése

 
Top