0

Nyáron, nem csak strandolni lehet, remek lehetőségeket találtok egyéb kikapcsolódásra az ország több pontján is. Ezeket gyűjtöttük most csokorba, akár hűvösebb napokra, akár jó időben, autóval, de tömegközlekedéssel is elérhető távolságban.

1. Százhalombatta – Régészeti Park
A város a 6-os főút mentén fekszik a Duna partján Budapesttől délre, az Európa Virágos Városa címének büszke tulajdonosa.
Az itt található Matrica (ejtsd mátrika) Múzeum kiállítása megtekintésre érdemes, múzeumpedagógusok által vezetett foglalkozásokkal egyetemben. A nyári időszakban a város határában húzódó Régészeti Park hétvégén lepénysütéssel, kézműveskedéssel várja a turistákat, de hétközben is bőven akad néznivaló. A halomsírok egyikét megtekinthetitek belülről is. A skanzen-szerűen felállított épületek és a nagy füves-szabad terület lehetőséget ad piknikre, sőt, mezítlábas ösvényt is végigjárhattok. Ha felfrissülésre vágytok a Városi Strand számos medencével vár Benneteket, ahova a parkból helyi járatú autóbusszal is eljuthattok.
Belépőjegyek: családi (5 fős) „Matrica” Múzeum és Régészeti Park külön-külön 3300.-Ft, kombinált belépő 4200.-Ft
A családi napokon kedvezményes belépővel számolhatsz, amiben a kézműves foglalkozások és a kóstolók díja is benne van.
Megközelíthetőség:
Autóval a 6-os úton érhetsz a városba Érdet elhagyva, autóbusszal közvetlen járattal az Etele térről, vonattal átszállás nélkül a Déli pályaudvarról jutsz el.
Gasztro: a Duna parton Halászcsárda és Halászcafé Pizzéria, Szent István téren Ebatta Pizzakuckó Kultúrkocsma
Szálláslehetőség: Klub Sirály Csónakház (sátorhelyek és faházak, sportpálya – igazi vízi sporttelep, bográcshelyekkel), szálloda és apartman, tekepálya, étterem


2. Veszprémi Állatkert Kalandpark és Dínópark
A Veszprémi Állatkert nem csak állatai, hanem fekvése miatt is megtekintésre érdemes, hiszen a város szélén, gyönyörű, erdővel borított völgyben található. A parkban az elmúlt években komoly felújítás eredményeképpen az állatok új, természetközeli, tágas kifutóba költözhettek.
Délelőtt 10 és este fél 6 között pedig animátorok folyamatosan látványetetésekkel és előadásokkal színesítik a programot.
A családi belépő (2 felnőtt + 1 gyermek) 6200 Ft, további gyermekenként 1200 Ft-ot kell fizetnünk.
Májusban adták át az állatkertben az ország legnagyobb dinoszaurusz kiállítását, melynek állomásain ízelítőt kaphattok az ásatások világából, és kipróbálhatjátok, hogyan lehet egy csontvázat kifejteni a gipszből, sőt, a felállított mini ásatáson pedig még kincsekre is bukkanhattok.
A Kalandpark az állatkert felső bejáratánál ügyességi játékokkal várja a 150cm-nél kisebbeket. Belépődíj: 400.-Ft/fő
Nyitva tartás nyáron: 9.00 – 18.00
Megközelíthetőség: Veszprém vonattal és busszal is több városból is megközelíthető, a felújított 8-as főút mentén fekszik. Leggyorsabban autóval Alsóörsnél érhetjük el a Balatont, ami mindössze 15 km, alig 20 perc.
Étkezési lehetőség: az állatkert területén egy önkiszolgáló étterem, egy palacsintázó, és egy kürtöskalács és langalló sütő található.
Szálláslehetőség: A Betekints Hotel párszáz méterre az állatkerttől a Séd patak partján helyezkedik el.


3. Vétyemi ősbükkös, kisvasút, termálstrand
Fedezzétek fel Zala megye kincseit több egynapos kirándulás segítségével! Támaszpontnak jó választás a Zalagyöngye panzió Bázakerettyén, ahonnan harminc kilométeres körzetben többféle egynapos kiruccanást is szervezhettek. Jó idő esetén a panziótól percre található, az ország egyik legszebb természetes panorámájú, több gyerekmedencével és feszített víztükrös medencével ellátott strandján pihenhettek, mehettek biciklitúrára vagy a közeli Budafai arborétumba. A környék egyik fő attrakciója a 19 km-re levő vétyemi ősbükkös, ahol azt tanulmányozhatjátok, milyen is egy igazi erdő, amely harminc éve élheti a maga beavatkozás mentes, fakitermelés mentes életét. Alapállományát 160-170 éves bükkfák alkotják – ilyet manapság nem sűrűn láthatunk más erdőkben. Egy másik napon választhatjátok a kisvasutazást, amellyel Bázakerettyétől egészen Lentiig juthattok meg vissza.
Szálláslehetőség és étkezés: Zalagyöngye panzió konyhával, önellátási lehetőséggel, több családnak is alkalmas belső térrel, szalonnasütő helyekkel. Étkezéshez jó választás a Kerettye étterem, a közelben pékség is van.
Közlekedés: a kisvasút (hivatalos nevén Csömödéri Állami Erdei vasút) menetrendje a zalaerdo.hu oldalon található.


3. Diósgyőri vár
Aki nem járt itt az elmúlt néhány évben, annak feltétlenül érdemes ide látogatnia, 2014-ben ugyanis két szint magasságig építették vissza három oldalát a várrekonstrukció során.
Helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is. Az egyes termekben megelevenedik a vár élete, amely fénykorát Nagy Lajos király idején élte. Fémműves műhely, fűszertár, alkímia, kardok, dárdák, sisakok és páncélok várják a modern lovagokat, hogy felpróbálják őket.
A Rondella felső szintjén pedig egy folyamatosan vetített, látványos körpanorámás, 3D-s animáció mutatja be a vár történetét.
Belépő: 6 év alattiaknak ingyenes, felnőtt 1500.-Ft, gyermek 1200.-Ft
Nyitva tartás a nyári hónapokban: 9.00-18.00
Megközelíthető Miskolc Tiszai pályaudvarról az 1-es villamossal, vagy autóval.
Programok: a közelből indul a Kisvasút, amellyel Lillafüreden át tehettek kirándulást. Semmiképpen se hagyjátok ki a pisztrángkeltetőt, amelynek büféjében friss halat sütnek, de füstöltet is kóstolhattok.
A környező cseppkőbarlangok izgalmas látványosságot ígérnek, a Palota függőkertje pedig pihenést ígér. Miskolc-Tapolcán a Barlangfürdőt érdemes kipróbálni.
Szállás és étkezés: A legfelkapottabb hely most a Végállomás Bistro a kisvasút végállomásánál. Hétvégén mindenképpen érdemes asztalt foglalni.

4. Aggteleki Nemzeti Park
A világhíres Nemzeti Park területe számtalan kikapcsolódást kínál, érdemes egy szálláshelyet kiválasztani, és onnan kiindulva felfedezni a környéket.
A Baradla barlangban mesés túrával várják a családokat, a többi barlang többsége is járható ugyan gyerekeknek, mégis ez a legkedveltebb útvonal kisebbekkel.
Jegyár: felnőtteknek 1600 Ft/fő felnőtt, diákokat, nyugdíjasokat, pedagógusokat 40% kedvezmény illet meg, 3-6 év közöttiek részére óvodásjegy váltható (200 Ft/fő) 3 év alatt a részvétel díjmentes.
A program előzetes bejelentkezéshez (min. 1 hét) kötött.
Szállás: a Nomád Baradla Kemping Turistaszállót ajánljuk, ahol megtalálhatod az igényeidnek és pénztárcádnak leginkább megfelelő szállást. Ezen kívül még számtalan panzió és vendégház található a közelben, ezekről az ANPI honlapján tájékozódhatsz (www.anp.hu)

5. Pécs, Zsolnay negyed
A 2010-es Európa Fővárosa projekt keretében épült Zsolnay Kulturális Negyedben rengeteg programot találhattok. Kisgyerekekkel elsősorban a Bóbita bábszínházat, a Planetáriumot és a Labort, az interaktív játékteret és a 3, korcsoportok szerinti játszóteret ajánljuk.
Nyitva tartás: a negyed folyamatosan látogatható, ám az egyes kiállítások rendszerint hétfőnként szünnapot tartanak.
Program: Szamárfül Családi Fesztivált augusztus 19. és 21. között tartják, melyen a helyi értékek közvetítése, a környezettudatosság, az interaktivitás, az esélyegyenlőség állnak a középpontban.
Megközelítés: A 6-os úton autóval, de vonattal és busszal is megközelíthető, a városon belül a helyi járattal érkezhetünk a Negyedbe.
Szállás: a közelben számtalan apartman található, a Kolping alapítvány vendágháza kifejezetten a családosokat várja.
Gasztro: A Teleky Bistro a nagymama konyháját kínálja, a Room Bistroban a hagyományos mellett paleo és fittness menüt ehettek, a Zsolnay Étteremben a hagyományos, ám de cseppet sem szokványos ételeket kedvelőket várják.


6. Monostori erőd, Komárom
A rendkívül impozáns erőd mély benyomást gyakorol kicsire és nagyra egyaránt. A kiállítótermekben megismerkedhettek az aranymosás technikájával, és a felállított hajómodelleket megcsodálhatjátok, a Dunaparti terasznál pedig kávé és fagylalt hoz enyhülést.
Az erőd belső területén hatalmas terület áll rendelkezésére a szaladgálni szerető gyermekeknek, az udvarról az eredetileg gabonaraktárként működő termekben a Kenyérmúzeumba térhettek, ahol tájegységek szerint láthatók az egyes sütőipari termékek és az idők során fejlődő gépek, eszközök.
Belépők: 6 éves kor alatt a belépés ingyenes, a családi jegy (2 felnőtt és gyerekeik 18 éves korig) tárlatvezetés nélkül 3400.-Ft, tárlatvezetéssel 3800.-Ft
Nyitva tartás: 9.00-18.00
Szállás és program: Thermal Hotel és Kemping, mely közvetlenül a fürdő területén található. A felújított Brigetio gyógyfürdő a gyógymedencéken kívül két gyerekmedencével és egy élménymedencével várja a családokat.
Gasztro: az Erőd területén kávézót találtok, a bejárathoz közel pedig a Vámház Fogadót.
Megközelíthetőség: Komáromba hajóval, vonattal és busszal is utazhattok, az erődhöz a buszpályaudvartól egy kis sétával juthattok el. A szárnyashajó megállója közvetlenül az Erődnél van.


7. Szarvasi Arborétum, Mini Magyarország
A park kedvelt látogatóhelye a családoknak, Magyarország, Erdély és a Felvidék legszebb magyar történelmi vonatkozású épületeit mutatja be. Hajó és vonatmakettek mellett a legújabb látványosság az Eger vár ostromát bemutató mini változat. Izgalmas feladatokkal vár a titkok kertje, ahol egy óra alatt fejthetik meg a 2-6 fős csapatok a természet titkos üzenetét.
Az arborétum maga pedig 1000 méter akadálymentesített útvonalon járható be.
Nyitva tartás: minden nap 8.00-tól sötétedésig
Belépő: 3 éves kor alatt ingyenes, felnőtt külön-külön 1200.-Ft, kombináltan 1900.-Ft, gyermek külön 800.-, mindkét helyre 1200.-Ft
Megközelíthető: holtág szarvasi szakaszát a Katalin II sétahajóval is behajózhatjuk, amelynek egyik megállója az Arborétum, ám elsősorban autóval közlekedőknek ajánlott úti cél.
Szállás: Az Abrorétum szállásépületében egy-három ágyas szobák találhatók saját fürdőszobával
Gasztro: Szeparé Kávézó és Étterem, konyhája és fekvése miatt is ajánlott
Program: Szarvasi Fövenystrand


8. Tisza tavi Ökocentrum – Poroszló
A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, az UNESCO Világörökség része. Hét hektáron tanösvény jellegű pallóúton lehet bejárni az élővilágot bemutató területet: tájház, baromfiudvar, rönkjátszótér, ötezer négyzetméteres fűzfalabirintus, 7 emeletes kilátó, akadálypálya és állatsimogató várja a látogatókat. A főépületben a legfőbb attrakciót, Európa legnagyobb óriásakváriumát nézhetitek meg.
A gyerekek kedvence a Tutajos-tó vízi játszótér, ahol maguk irányíthatják a vízi járműveket.
Nyitva tartás: 9.00-18.00
Belépő: 3 éves kor alatt ingyenes, a szolgáltatásoktól függően 1690.-Ft és 2590.-Ft között
Megközelíthető:
Szállás: a honlapon megtalálhatjuk az ajánlott szálláshelyeket a környékről, szívünk Anna néni Vendégházához húz
Gasztro: Aranyosi dombi Udvarház – kemencében sült, bográcsban főtt ételek
Program: Augusztusban hullócsillagnéző este


9. Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Megkövesedett fákat, levéllenyomatokat, ősállatok lábnyomait, a homokkőréteg őrizte őstenger állatok maradványait, cápafogakat mutat be az egyedülálló látványosság. A lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.
Az akadálymentesített geológiai tanösvényen követhetitek az ősi tengertől a vulkánok tetejéig ívelő úton az akkori élet ma is fellehető nyomait.
Pelenkázó helyiség is van, a szabadban pedig pihenőhelyeket, szalonnasütőt, a kicsiknek játszóteret, a nagyobbaknak ügyességi játékokat és egy erődöt alakítottak ki.
Nyitva tartás: K-V: 10:00-16:00
Belépő: sétálójegy 400 Ft, geológiai túrajegy 1400 Ft, diákoknak 800 Ft.
Megközelíthető: Bükki Nemzeti Parkban, Budapesttől 150 km-re a Szlovák határ közelében. Ipolytarnóc település busz és vasútállomásától 2 km-re gyalogosan sétával megközelíthető. Kisgyerekes családok autóval érhetik el könnyebben.
Gasztro: a parkban Lombkorona Étterem és Kávézó
Szállás és program: Somoskő Kirándulóközpont vadasparkkal, várral

Megjelent a HelloBaby! magazin nyári különszámában, a TOP10-ben, amelyben rengeteg szabadidős ajánlatot találsz, melyeknek egész évben hasznát veheted. Kapható az újságosoknál! Legyél te is előfizetőnk, akkor sosem maradsz le róla!

Csörgő Andrea összeállítása

forrás: hellobaby.hu

Megjegyzés küldése

 
Top