0

Honfoglalás kori – 10. századi – sírokra bukkantak Jászfényszaru határában a minap a Jász Múzeum régészei. A felfedezésről a múzeum vezető régésze számolt be.

Gulyás András Zoltán elmondta, a feltárást egy beruházás céljára eladni tervezett, de jelenleg még önkormányzati tulajdonban levő háromhektáros területen végzik a szakemberek. Eddig a terület egytizedét tárták fel.

Egy szarmata település maradványaira számítottak a munkálatok során, de titkon remélték, hogy honfoglalás kori leletek is előkerülnek. A feltárás során honfoglaló magyarok – egy férfi és egy fiú – számos kiegészítőt tartalmazó nyughelyeire leltek – tette hozzá a szakember.

A vezető régész kiemelte: a férfi sírhelye azért is különleges, mert ez a Jászság első dokumentált szablyás sírja. A szablyát a szokásostól eltérő módon fordítva, azaz markolattal lefelé helyezték a sírba.
A honfoglaló jobb medencecsontja mellett találtak egy rendkívül ritka tárgynak számító bronz tarsolyzárót is. A Kárpát-medencében ezenkívül eddig mindössze hat darab, három vas és három bronz tarsolyzáró került elő.

A fiú sírjában egy vaskést, egy pontkörös díszítésű bogozót, csiholót, csikózablát, valamint több nyílhegyet is találtak. Utóbbi arra utal, hogy a fiatal mellé a tegezét is elhelyezték, de ennek maradványai nem maradtak fenn.

Gulyás András Zoltán szerint jó esély van arra, hogy további honfoglalás kori leletek kerülnek elő az augusztus közepéig tartó feltárás során.

A címlapfotó illusztráció.

forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top