0

A kedvező hazai időjárás, a csapadékos és meleg idő jót tett a dinnyének, így a megszokottnál korábban kerülhet a mézédes hazai gyümölcs a fogyasztók asztalára.

Az előző évekhez képest két héttel hamarabb érik a dinnye idén – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ez azt jelenti, hogy június végén, július elején szinte a teljes magyar dinnyetermés piacra kerül. A magyarországi görögdinnye-termesztés megközelíti majd a kétszázezer tonnát, ennek körülbelül negyven százaléka exportra kerül – közölte a NAK elnöke.

A NAK idén is támogatja a magyar dinnyetermesztőket. Győrffy Balázs elmondta: az elmúlt évben volt olyan időszak, amikor húsz forint volt a dinnye kilónkénti termelői ára. Ez az önköltségi ár alatt volt. Remélik, hogy az idei szezon nem tartogat ilyen kellemetlen meglepetéseket, és jó szezont zárhatnak majd a termelők és fogyasztók egyaránt –fogalmazott Győrffy Balázs.

Jó termés várható

Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő-terület termelőinek beszámolói alapján jó termésre lehet számítani, így a minőségi áruval rendelkező gazdák jó bevételre tehetnek szert.

Pócs János dinnyetermelő elmondta: egy hektár dinnye előállítási költsége 1,5-2 millió forint. A tavalyi évvel ellentétben idén jó minőségű dinnyére számítanak.

Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete Magyarországon található – hangzott el a Magyar gazda című műsorban.

Magyarország nagyon jó klimatikus tényezőkkel rendelkezik a Kárpát-medencének köszönhetően –mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Az éjszakák nem olyan melegek, mint a déli országokban, nappal pedig megfelelően felmelegszik a hőmérséklet. Ez nagyban befolyásolja a termés cukorképződését – tette hozzá a társelnöke.

Magyarországon mintegy hatszáz hektáron termesztenek sárgadinnyét. Ebben az évben 18 ezer tonna gyümölccsel számolhatunk.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint dinamikusan fejlődő ágazat a sárgadinnye-termesztés. Bár kisebb terület felhasználással rendelkezik, mint a görögdinnye, de a termés szinte száz százaléka hazai fogyasztásra kerül –hangsúlyozta.

Népszerűsítik a dinnyefogyasztást

A NAK elnöke és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke együttműködési megállapodást írtak alá a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében.

A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog. Hozzátette: a fogyasztói változások miatt a termelők folyamatos kihívásokkal néznek szembe, így szükség van a folyamatos újításra, hiszen ezzel tudnak a termelők a piacon maradni – tette hozzá Győrffy Balázs.

Tizennégy kiló dinnyét eszik a magyar évente

A hazai dinnye fogyasztását népszerűsítő kampány indult hétfőn „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezéssel az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefogásával: különböző helyszíneken, rendezvényeken, valamint gyermektáborokban ismertetik a Magyarországon kapható dinnyefajták jellegzetességeit, felhasználásuk sokféleségét, a dinnyefogyasztás előnyeit – közölte az AMC az MTI-vel.


Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 13-án, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével kötött együttműködési megállapodást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.

A NAK elnöke rámutatott arra, hogy Magyarországon található Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete, amely az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár lesz.

Győrffy Balázs szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top