0
Iskolásként nem tudtad letenni az Egri csillagokat? „Elvesznél” egy időre az egri pasa sátrában? Akkor a mi emberünk vagy! Történelmi időutazásra fel, és rögvest 1552-ben találod magad!

Éld át augusztus 10-12 ig. az egri ostromot és az egriek győzelmének dicső pillanatait! Huszonötödik  alkalommal rendezik meg ugyanis a Végvári Vigasságokat az egri várban, amelynek hangulatából kóstolót adunk.

1. Ez a legnagyobb török kori fesztivál.2. Történelem testközelből! A várfalak közt és a kiállításokban sétálva felfedezheted a híres ostrom és az Egri csillagok helyszíneit, megismerkedhetsz a végvári vitézek életével és az Egri vár történelmével.3. Az ostromjáték – amelyet szombaton és vasárnap láthatsz – a leglátványosabb, legnépszerűbb programeleme a fesztiválnak. A Vigasságok csúcspontjaként ugyanis több mint 200 korhű viseletbe öltözött hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es, 38 napos ostromot és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének jól ismert jeleneteit. Az ostrom szereplői között török, angol és lengyel fegyveresek is lesznek.
4. Csak kapkodod majd a fejed a sok program láttán! A vigasságok délelőtt tíztől egészen sötétedésig követik egymást. Többek között élő boszorkányperre, fegyverbemutatókra, vitézi próbákra, íjászversenyre, tüzérségi bemutatókra, középkori látványkonyhára, valamint hastáncbemutatóra számíthatsz. Az eseményekből a belváros sem marad ki: lesz éjszakai őrjárat, no meg „csetepaté”.
5. Ha kicsikkel jössz, a középkori mókából a gyerekek is alaposan kivehetik a részüket! Történelmi játszóházak, kézműves-foglalkozások, népi játékok, keleti mesemondók, állatsimogató, pónilovaglás, „Várles” és kincskeresés várja őket, ahonnan még sötétedéskor is képtelenség lesz hazainvitálni őket.a cikk eredeti helye - NLCAFE.HU

Megjegyzés küldése

 
Top