0

A Dobó István Vármúzeum 60 éves fennállását ünnepli 2018-ban, ez alkalomból október 16-án nyílik, 6van hatás - a Dobó István Vármúzeum 60 éve című időszaki kiállítása.

A Dobó István Vármúzeum egyik legfontosabb küldetése, hogy a felhalmozott tárgyi örökséget és az egyedülálló műemléki környezetet sokoldalúan, élményszerűen bemutassa.

2018. október 12-től

6van hatás

A Dobó István Vármúzeum 60 éve

Időszaki kiállítás
A Vármúzeum megyei hatókörű és gyűjtőterületű intézmény, 1958-tól viseli a Dobó István Vármúzeum nevet. A múzeum létrehozásának gondolata a 19. századra vezethető vissza, melynek előzményei és egyúttal összetevői: az egri Lyceumban elhelyezett érseki gyűjtemény, az egri várásatások leletei, Legányi Ferenc paleontológiai gyűjteménye és a Gárdonyi ház. 1948-ban a Városi múzeumot a Buttler-házban rendezték be.

Az egri vár 1957-ig a honvédség kezelésében működött, csak a kazamaták voltak megtekinthetők, végül a honvédség kivonulása után, 1958-tól költözött a múzeum a várba.

Hatvan évből hatvan hatáson keresztül érzékelteti a kiállítás a múzeum meghatározó korszakait, a megye és a város folyamatos régészeti, történeti, néprajzi, művészeti, irodalomtörténeti kutatását, kiemelkedő műtárgygyarapodását.

A kiállításba válogatott tárgyi anyag részben a Baktai úton, részben a Sas úton lévő múzeumi raktárakban található, nagy részük eddig nem került bemutatásra.

A gazdag tárgyi anyag mellett a kiállítás a tudományos kutatómunkára, a restaurálás lépéseire, a múzeumi segédgyűjteményekre, a múzeumi kommunikációra, a múzeumpedagógiai módszerekre, a múzeumi közművelődésre az eddigi állandó és időszaki kiállításokra és a nemzetközi kapcsolatokra is ráirányítja a figyelmet.

A műtárgyakat restaurálás és tudományos feldolgozás után hat tematikai egységben tárjuk a közönség elé, melyek között a gyűjteményeink eddig raktárakban őrzött ritka kincsei, kiemelkedő és eddig be nem mutatott darabjai is szerepelnek.

Kiállításunk arra ad példát, hogyan lehet ma értékőrző és megújító módon „használni” a múzeumot a benne dolgozó szakembereknek és az ide látogató közönségnek.

Megjegyzés küldése

 
Top