0
A 18. század végén lebontott Maklári-kapu előtti tér, amelybe az alábbi utcák futnak: Mekcsey, Diófakút, Maklári, Kertész, Frank Tivadar, Almagyar utca.

Itt állt a Szarvas fogadó, illetve a Szarvas laktanya, amiről a nevét kapta. Az 1940-es években Hitler tér a neve. Régebben a mai Mekcsey utcát Szarvas utcának hívták.

Látnivalók

SZARVAS TÉR 1.
Szarvas fogadó
A 19. század első harmadában épült klasszicista stílusban. L alaprajzú, egyemeletes, két utcára néző sarokház, udvarán 20. századi épületekkel. A földszinten a helyiségek boltozatosak, az emeleten síkfödémesek. Régebbi alakjában Francz József kőművesmester építette 1785-ben, majd 1830 körül kibővítették, átépítették.

1901 Eger, Szarvas kaszárnya, fotó: darabanth.com

A Szarvas fogadó díszterme adott otthont az Egerbe látogató színtársulatokat, mivel a városnak állandó színházépülete a 19. század elején nem volt. Déryné Széppataky Róza is játszott a Szarvas fogadóban, így írt útinaplójában:

Így indultunk el Hatvanból először Egerbe, s ott megállapodtunk egypár előadásra, keresztül utaztunkban. De oly szíves fogadásban részesült a társaság, hogy sokkal több ideig időztünk ott, mint előbb szándékunk volt. A sok meghívásnak: ebédekre, pincékbe, ozsonnákra, vacsorákra nem volt szünete. Ez előttünk új dolog volt. Pesten az ilyesekben nem részesültünk soha.

Később, az 1840-es évektől az előadásokat a Kaszinó épületében tartották. A fogadót 1860-ban a Kincstár vette birtokba és egészen az 1950-es évekig kaszárnyaként működtette. Például itt állomásozott a 14. honvéd gyalogezred ezredtörzse.

1958-ban a Budafoki Baromfifeldolgozó Vállalat tulajdonába került, az épületben lakásokat alakítottak ki. Később turistaszálló működött a falai között. Jelenleg a Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye működik az épületben.

Forrás: beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top