0

A középkori Egerben is ismerték a szellemes egészségügyi verses szabályt: "A fürdő, a bor, a szerelem megrontja az egészséges testet. 

De egészséges testet biztosít a fürdő, a bor, a szerelem." Valószínűleg az Árpád-házi királyok uralkodásának századaiban épült meg az első fürdőépület, majd a török hódoltság alatt törökfürdőkkel, a 20. században a termálfürdővel bővült az egri fürdők köre. A fürdők, a bor és a kézzel fogható történelem összenőtt a várossal.

A megújuló Eger

„A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb." Aligha van olyan, aki nem ismeri fel azonnal az Egri csillagok kezdő mondatait. Hosszú időn keresztül Eger városának legfontosabb vonzereje a magyar nemzeti történelem egy dicsőséges küzdelmének színhelye, az egri vár volt, mely a mai napig a hazaszeretet és hősiesség szimbóluma. Ugyanakkor Eger történelmi múltjával szorosan összenőtt a borkultúra és a barokk építészeti emlékek.


Manapság Egerben sétálva az lehet a benyomásunk, hogy megőrizve korábbi vonzerejét, a város arra törekszik, hogy modernebb, mai arcát is megszerettesse a turistákkal. Az innovatív Eger nemes szimbóluma nem is lehet más, mint az Egri Csillag bor, amely szembeszállva a sztereotípiákkal nem egy testes vörös, hanem egy rafináltan házasított fehé. Az Egri Csillag nem ellenfele, hanem a fehér párja az egri Bikavérnek. Ugyanúgy, ahogy a hagyományos látnivalók mellett az egriek megmutatják a város olyan tereit is, melyek eddig kiestek a városnézők szokásos sétáiból. Kevesen tudják, hogy a török időkben épült fürdők közül még mindig működőképes intézmények nem csak Budapesten maradt meg, hanem Egerben is.

Török fürdők Egerben

A török hódoltság alatt a város fürdőkultúrája felvirágzott. A törökök a város 1596-os elfoglalása után mihamarabb igyekeztek természetszerűen saját igényüknek, ízlésüknek, vallási előírásaiknak megfelelően berendezkedni a fürdőt. Evlia Cselebi, a híres török utazó egri utazásának leírásából tudjuk, hogy a városban két ilidzsa (fürdő) is helyet kapott. A mai Török Fürdőt Ali basa 1609-es távozása után Arnaut basa idejében építették. A másik ilidzsa szerényebb volt, a nők számára épült. Az épület romos maradványait 1855-ben bontatta el Bartakovics érsek az első egri uszoda kiépítése során.


A két ilidzsán kívül két hamam (gőzfürdő) is épült a városban. A jelentősebb, a Valide Szultána fürdő egykor impozáns épület volt, mely hat fürdőkamrával rendelkezett és kupoláját vörös keramit fedte. Romjait ma is láthatjuk a vár főbejáratával szemben. A másik hamam a Valide Szultánánál jelentéktelenebb építmény volt. Maradványok sem maradtak belőle és pontos helye sem ismert.

A török uralom 1687-ben ért véget Egerben.  Az egriek tovább használták a törököktől „örökölt" fürdőt. A Török Fürdőt folyamatosan korszerűsítették, új medencéket, gőzkabint építettek. 1954-ben a Török Fürdő üzemeltetését a reumakórház vette át. Az új tulajdonos 1979-ben lebontotta a lapos kupolát, helyére az eredeti (török kori) boltozathoz jobban hasonló kupolát építettek, melyet 200 ezer darab aranyfüsttel bevont mozaikkal burkoltak. A belső tereket zöld színű, Zsolnai porcelánnal burkolták. 2008-2009-ben a Török Fürdőt Kaszab Ákos Ybl díjas építész tervei alapján teljesen felújították. A tervező az 1839-40-es évek barokk és klasszicista gyökereihez tért vissza, miközben a mai kor igényeit sem hagyta figyelmen kívül.

Pezsgő-fürdő és török fürdetés

A Török Fürdő különlegessége a radonos gyógyvíz. Ilyen gyógyvíz meglehetősen ritkán fordul elő. A radon részben a bőrön keresztül, részben belégzés útján jut be a szervezetbe. Jelentős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír. A radon gáz vízben oldva van jelen. A Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz a medencék alját borító kövek alatt tör fel három helyen, a Török-medence, a „Tükör medence" és a Pezsgő-fürdő medence alatt (mely nevét a felszálló buborékok szakadatlan pezsgése miatt kapta). A legszebb mégis a hatalmas aranykupola alatti nyolcszögletű medence. Benne ücsörögve gondolatban visszarepülhetünk a török időkbe. Ehhez már csak egy igazi hamam masszázs és egy jó török tea kell!


Azoknak, akik csak pihenni szeretnének a Török Fürdőben különböző hőfokú termálmedencék, szauna, 10 féle masszázs, gőzfürdő, infrakabin, aromakabin, hamam (azaz a hagyományos török gőzfürdő és masszázs), esztétikusan kialakított hangulatos pihenőhelyek és kávézó áll a rendelkezésére.

A masszázsok között olyan különlegességek is vannak, mint Padisah hátmasszázsa, Szulejmán masszázs, Gül Baba Rózsakertje.

Egri Termálfürdő

1932-ben a Törökfürdő szomszédságában nyitotta meg kapuit az Egri Termálfürdő, az ország egyik legszebb fürdőhelye. A történeti városmag közvetlen közelében elhelyezkedő fedett és nyitott vízi élménysziget ugyanis 7 medencével, sportpályákkal és a Török Fürdőbe közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik.

A strand egyedi jellegzetessége, hogy az északi felén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók telepedtek meg, míg a déli területen, tudatos fürdőfejlesztés eredményeként a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A vízi komplexum hét medencéjével és 5,3 hektárnyi parkosított területtel várja a pihenni és felfrissülni vágyó vendégeit, mely garantáltan kellemes időtöltést biztosít az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt.

Azok a vendégek, akik a gyógyászat miatt keresik fel az Egri Termálfürdőt, egész évben modern körülmények között élvezhetik a kétféle minőségű, kénes termálvíz és a radonos gyógyvíz gyógyhatását. Az 1936-ban épült I-s medence aljáról – Európában egyedülálló módon – ma is természetes kavicsrétegen át tör fel a radon tartalmú gyógyvíz. A híres dögönyöző 3 méter mélyre süllyesztett medencéjében 6 vízkiömlővel 2 méter magasról zúdítja alá a termálvizet.

borítókép: Vámossy Béla

Forrás: A török fürdőkről, a fürdőzésről általában | www.egertermal.hu

Megjegyzés küldése

 
Top