0

Kevesen tudják, de különös szerelmi történet kötődik az egri Buttler-ház tulajdonosához, valamint magának az épületnek a sorsa is igencsak sajátosnak mondható.

A körülbelül háromszáz éve épült műemlék néhány esztendeje majdnem megsemmisült, egykori tulajdonosáról pedig Mikszáth Kálmán írt könyvet. A különös házasság című mű gróf Buttler János életét mutatja be.

A Buttler-ház a XVIII. század elején épült, a műemlék 1796-ig volt a Buttlerek tulajdonában, ezt követően a Keglevich majd a Barkóczy család birtokában is volt, 1835-ben pedig a városé lett. Ezután működött laktanyaként, siketnéma-intézetként, valamint internátusként, néhány évtizedig a Dobó István Vármúzeum tulajdona volt. Az 1970-es évektől turistaszálló működött benne, majd közel harminc évig üresen állt, ez idő alatt pedig annyira leromlott az állapota, hogy 2010-ben teljeskörűen felújították, azóta pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezete működik az épületben.

Angyalné Dobos Virág idegenvezető Buttler János életéről elmondta, hiába volt nemesi család sarja, sok megpróbáltatáson kellett keresztülmennie.

Fotó: Huszár Márk

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top