0
A kovász nagyon érzékeny, kellő gondossággal kell vele bánni. A jó kovász enyhén savanykás illatú, állaga a galuskatésztáéra hasonlít. Érettségét a megfelelő idejű etetéssel, itatással tarthatjuk fent. A kellően érett kovász alkalmas arra, hogy élesztő nélkül süssünk vele kenyeret.


A kép illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)
A kovász egy előtészta, amely liszt és víz felhasználásával természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsav-baktériumok felszaporításával készül. A kovász nyolc-tíz nap alatt éri el a megfelelő, sütésre kész állapotot, ezután erre kovászolunk rá, azaz etetjük és itatjuk a kovászunkat. Ekkor szaporítjuk fel a megfelelő mennyiségre – olvasható Tóthné Libor Mária a Limara pékség gasztroblogján.
Tóthné Libor Mária a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, alaphelyzetben azt szokta tanácsolni, hogy aki életében először szeretne kenyeret sütni, az egyszerűbb recepttel kezdje, amibe nem szükséges kovász. Azonban most az élesztőhiány, illetve a sok szabadidő miatt nyugodtan bele lehet vágni a kovászkészítésbe.
Körülbelül nyolc nap a kovász elkészítése 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a kovászkészítés körülbelül nyolc napot vesz igénybe, és az elkészült kovászt folyamatosan gondozni és etetni kell, mint egy kisgyereket, ahhoz hogy életben tartsuk azt.
A kovász elkészítéséhez fogunk egy tisztára mosott üveget, hűvös időben érdemes meleg vízzel jó alaposan átöblíteni” – mondta Tóthné Libor Mária. Hozzátette, ebbe az üvegbe teszünk harminc gramm lisztet, ha lehet rozs- és kenyérlisztkeveréket. A liszthez hozzáadunk harminc gramm meleg vizet. Ezt a keveréket jól összekeverjük, majd az üveg tetejét rátesszük, de csak lazán, hogy a levegő bejusson az üvegbe.
Melegen kell tartani a kovászt 
Hűvös időben az üveget érdemes konyharuhába betekerni és berakni egy zárt térbe egy pohár meleg vízzel, mivel a kovászkészítéshez körülbelül 26 fokos melegre van szükség. Ezután körülbelül egy napig hagyjuk pihenni a kovászt, majd egy nap után, ha apró buborékok látszanak a masszán, akkor haladhatunk tovább, ha nem látunk buborékokat, akkor még hagyjuk további tizenkét órát pihenni, ugyancsak meleg helyen.
Ha megjelentek a buborékok, akkor a kovászból vegyünk ki harminc grammot, amihez adjunk ugyancsak harminc gramm lisztet és harminc gramm meleg vizet. Ezt keverjük össze, majd tegyük le pihenni. Ezután tizenkét óránként ismételjük meg ezt a műveletet, nagyjából nyolc napon keresztül.
Nyolc nap után érik meg a kovász arra, hogy kenyeret lehessen sütni belőle” – mondta Tóthné Libor Mária. Hozzátette, a kenyérsütéshez kiveszünk egy adag kovászt, a maradékot pedig tovább etetjük.
A címlapfotó illusztráció.
forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top