0

Az egriek szerelmesek , a hozzánk látogatók szomjasan vágyakoznak, és Magyarország legnagyobb irodalmi alkotói is nagy odaadással írnak az egri borokról.

A várost övező hegyek, dombok oldalában a XI. század óta termelnek szőlőt, a borkultúra gazdagságáról és komoly hagyományairól gyönyörű birtokok tanúskodnak.

Eger éghajlata, dűlőinek kiváló adottságai lehetővé teszik, hogy az itt dolgozó elhivatott borászok minden évjáratban magas minőségű fehér és vörösborokat alkossanak. Nem véletlen, hogy az Egri Borvidék évek óta a legeredményesebb a magyar termőterületek közül a „borolimpián”, Bordeauxban.

Négy egri termelő kapta meg eddig az „Év Borásza” kitüntető címet, legutóbb 2009-ben, de érik a következő egri győzelem is, hiszen borászaink számos más elismerést vehettek át az elmúlt esztendőkben.

Tízezer fogyasztó válaszai alapján kijelenthetjük, hogy az egri a legkedveltebb magyar borvidék! Az egri borok között a legszigorúbb minőségi előírások alapján készülő vörös házasítás, az Egri Bikavér a vezér.

A legenda szerint a várat védő egri hősök az ostromkor vörösbort ittak, és a sokszoros túlerővel szemben győztes katonákra a törökök azt mondták: bikák vérét isszák, azért ól ilyen erősek. A Bikavér méltó fehér párja a három éve született fehér cuvée, az Egri Csillag.

Mindkét bor tiszteletére sok ezer érdeklődőt vonzó gasztronómiai ünnepet szervezünk tavasszal és nyáron, év végén pedig exkluzív helyszínen, egy belvárosi szállodában tartjuk a hangulatos Egri Borszalont.

Aki nem jut el ezekre a rendezvényekre, bármikor megkóstolhatja a legkitűnőbb borokat, hiszen Egerben léptennyomon talál garantált minőségű borkóstoló programot. Eger különlegessége a Szépasszonyvölgy, ahol több mint száz pince várja a vendégeket. Hamarosan egy színvonalas látogatóközpont és szabadidőpark is nyílik itt , amely folyamatosan színes programot kínál majd az érdeklődőknek.

borítókép - Tóth Ferenc Pincészet

forrás: magyartajakon.hu

Megjegyzés küldése

 
Top