0
Bár Magyarország nem a hatalmas, hömpölygő zuhatagairól híres, azért itthon is találunk különleges vízeséseket, amelyekhez megéri kirándulást szervezni. A hazai klasszikusok mellett néhány kevésbé ismert, de nem kevésbé látványos természeti csodát is ajánlunk. Egy biztos, mindegyik bakancslistára való.

1. Lillafüredi vízesés, Bükk
A Miskolchoz tartozó Lillafüreden zubog alá Magyarország legmagasabb mesterséges zuhataga. A hazai csúcstartó húsz méter magasból ontja dübörgő víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A Szinva-patak táplálja, amely eredetileg a Hámori-tóba torkollott, ám a Palotaszálló 1927 és 1931 közötti építésekor vizét elterelték, és a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították.

A hazai csúcstartó húsz méter magasból ömlik az alatta elterülő sziklákra
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Mesterséges volta azonban semmit nem vesz el a látvány élvezeti értékéből. Sőt, ha fokozni szeretnénk a hatást, érdemes felsétálni az egykori vadászkastélyhoz, ahol ma a neoreneszánsz Palota Szálló működik, és szétnézni az alatta elterülő függőkertben.

A teraszok, a sziklák és a robajló vízfüggöny fantasztikus képet tárnak elénk.
A zuhatagot követő gyalogúton, a korlátok, terméskő bástyák mentén biztonságosan lejuthatunk a vízesés lábához, ahol az Anna-barlang bejárata nyílik.

Túratipp – Barangolás a Bükkben
Útvonal: Lillafüred–Lusta-völgy–Nagy-mező–Bánkút–Vadász-völgy–Ómassa. Táv: 19 kilométer. Szint: 540 méter. Időtartam: 4 óra. Jelzések útközben: P, K, Z, Z+, S. Közepes nehézségű túra erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióval rendelkezők is könnyen teljesíthetik, de a túra végére azért a kellemes fáradtságérzet sem marad majd el.

2. Ferde-vízesés, Csepegő-szikla, Keleti-Mecsek
Nagy szerencséjük van az óbányaiaknak, hogy egy meseszép völgyben lakhatnak. A Kisújbánya és Óbánya között húzódó völgyszoros joggal pályázhatna
az ország legromantikusabb szurdoka
címre. Az Öreg-patak mellett vezető túraösvény Hobbitfalvát idéző erdőrengetegben kanyarog. Nem lepődnénk meg nagyon, ha Zsákos Frodó jönne velünk szembe.

Itt találjuk a Keleti-Mecsek leglátványosabb zúgóját, a Tündér-lépcsőt, avagy közismertebb nevén a Ferde-vízesést. Érdekessége, hogy nem egyenes, mivel a kréta időszaki vulkanikus tevékenység következményeként a kibillent, pados mészkőrétegeken valóban ferdén zubog le a patak vize.

A Keleti-Mecsek leglátványosabb zúgója, a Tündér-lépcső, avagy közismertebb nevén a Ferde-vízesés
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A vízesés közelében a látványos Csepegő-szikla magasodik, amelyről valóban több helyen csöpög a víz. Igazi rohanásból kiszakító, léleknyugtató hely. Óbánya és Kisújbánya felől egyaránt
a dél-dunántúli kéktúra kék jelzésén juthatunk el a természeti látványosságokhoz.

Túratipp – Ahol elvarázsol a Keleti-Mecsek
Útvonal: Óbánya–Óbányai-völgy (Pisztrángos-tavak, Ferde-vízesés, Csepegő-szikla)–Kisújbánya–Cigány-hegy (kilátó)–Boszorkány-forrás–Harács-mező–Óbánya (Óbányai-kilátó). Táv: 12 kilométer. Szint: 420 méter. Időtartam: 5 óra. Könnyen teljesíthető túra, mindenkinek ajánlható. Hangulatos erdei ösvényeken vezet végig. Amilyen gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt e kirándulás.

3. Alsó- és Felső-vízesés, Mátra
Van a Nyugati-Mátrában két, közel négy méter magasról lezúduló, parádés vízesés, amelyeket még a legrészletesebb útikönyvek sem említenek. Pedig
nem ártana tudni az Alsó- és a Felső-vízesésről,
és rajta is vannak a térképen, csak egy kicsit alaposabban kell őket keresni.

Mátrakeresztesről nagyjából 15 perces gyaloglással a piros kereszt jelzésen jutunk el az Alsó-vízeséshez, majd a piros háromszög jelzésen a csupán pár száz méterre lévő Felső-vízeséshez, valamint a fölé magasodó Lyukas-kő (Szikla-kapu) boltívszerű sziklaképződményéhez.

A mátrai Alsó- és Felső-vízesést még a legrészletesebb útikönyvek sem említik
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Ha csapadékos időszak után érkezünk ide, garantáltan földbe gyökerezik a lábunk az ámulattól. A borostyánnal benőtt sziklafal tetejéről aláhulló, többméteres zuhatag minden fotóst kattintásra késztet. Mohás sziklatömbök, csobogó patak, Szikla-kapu,
akár egy kincskeresős kalandfilm helyszíne.
Csak a rejtekhely hiányzik.

Túratipp – Mátrai kilátások
Útvonal: Mátrakeresztes (P+)–Alsó-vízesés (P∆)–Felső-vízesés (P)–Mátrakeresztes (P, P+)–Ágasvári turistaház (K)–Mátra-bérc–Mátraszentistván–Mátraszentlászló–Galyatető. Táv: 15 kilométer. Szint: 1000 méter. Időtartam: 6,5 óra. A túra végig jól járható, jelzett ösvényeken; az Ágasvári turistaháztól Galyatetőig az Országos Kéktúra nyomvonalán halad. Közepes nehézségű túra, néhány combosabb emelkedővel és sok szép mátrai panorámával.

4. Ördögmalom-vízesés, Visegrádi-hegység
Visegrádtól nem messze, mintegy 2,5 kilométerre, az Apát-kúti-völgy legszebb szakaszán, a Malomkerti-völgyben bukkanhatunk az Ördögmalom-vízesésre. A sebesen futó Apát-kúti-patak
legömbölyített andezitdarabokon, az ördög malomkövein ömlik le 25 méter hosszan.

Jól látható, hogy az évezredek során a csobogó patak hogyan vájt magának kővályút az andezittufa-lépcsőben, a sziklapad alatt pedig egy öblösebb medencét alakított ki. Kihagyhatatlan úti cél hóolvadás után vagy a nagy tavaszi esőzések idején, amikor a fürge patak széles sávban, nagy robajjal bukik alá a sziklafalon.

Kihagyhatatlan úti cél hóolvadás után vagy a nagy tavaszi esőzések idején
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Ha egy kellemes erdei sétával szeretnéd összekötni a vízesésezést, akkor a Visegrádról induló piros jelzésű turistautat ajánljuk. Lustábbak kocsival is érkezhetnek, mivel a helyszín Visegrád felől a Telgárthy-rétig, a Bertényi Miklós Füvészkertig aszfaltúton autóval is jól megközelíthető.

Túratipp – Erdei források nyomában a Visegrádi-hegységben
Útvonal: Visegrád (piros sáv jelzés)–Apát-kúti-völgy–Ördögmalom-vízesés–Magda-forrás–Telgárthy-forrás–Kaán Károly-forrás–Alpár-forrás–Pilisszentlászló–Papréti erdészház (kék sáv jelzés)–Vízverés nyerge–Fellegvár–Visegrád. Táv: 22 kilométer. Szint: kb. 850 méter. Időtartam: 6–7 óra. Kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított, közepes nehézségű túra, amely végig jól jelzett, erdei turistaúton halad.

5. Római-fürdő, Bakony
A Keleti-Bakony sokak szerint egyik legvadregényesebb vidéke a Bakonynána közelében található Gaja-szurdok. Itt zubog a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesése, a Római-fürdő. A völgymeredély hirtelen összeszűkül, és a patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ontja hömpölygő vízáradatát.

A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja,
vizét pedig végül egy meredek sziklatömbökkel szegélyezett, árnyas medencébe bocsátja. Magas vízálláskor a patak teljes egészében kitölti a völgyszoros alját. A Római-fürdő katlanját leginkább a szurdokot felülről érintő kék jelzésű turistaúton ajánlott megközelíteni.

A Keleti-Bakony egyik legvadregényesebb vidékén zubog a Római-fürdő
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A vízesés mellett, a völgyoldalban nyílik a hírhedt bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-barlang bejárata. A közelben találjuk a bővizű Vadalmás- vagy Szerelem-forrást, amely
kulturált környezetével, fedett pihenőjével kiváló erdei piknikezőhely.
A vízesést és a Gaja völgyének látnivalóit legkönnyebben az Országos Kéktúra útvonalán érhetjük el.

Túratipp – Két keréken a Keleti-Bakonyban
Útvonal: Bakonynána, Vadalmás-pihenő–Széchenyi Zsigmond-kilátó (Tés)–Tés–Hétházpuszta–Hamuház–Hétházpuszta–Tés–Vadalmás-pihenő, Bakonynána. Táv: 20,5 kilométer. Időtartam pihenőkkel együtt: 2–3 óra. A túraútvonal 60 százaléka murvás, 20-20 százaléka aszfalt-, illetve földúton halad. A túrára trekking- vagy hegyi kerékpár javasolt.

6. Fátyol-vízesés, Bükk
A Szilvásvárad közelében található Szalajka-völgyi Fátyol-vízesésről feltehetően mindenki hallott már. Népszerűsége és tetszési indexe a hazai zuhatagok között egyértelműen az első három közé emeli. Ennek egyik oka, hogy mésztufagátak alkotta teraszain az év legnagyobb részében látványosan görgeti víztömegét.


A Szalajka-völgyi Fátyol-vízesést Szilvásvárad közelében mindenki ismeri
Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A másik, hogy elbűvölő a táj, amelyben a Szalajka-patak csörgedezve végigfut, és a vízesésen kívül is akad még itt bőven látnivaló. A lipicai ménes, a vadaspark, az erdészeti múzeum, a Szikla-forrás, a pisztrángos tavak, az erdei kisvasút, a Gloriette-tisztás, az Istállós-kő ősemberbarlangja mind itt vannak a közelben, úgyhogy érdemes egész napos kirándulást szervezni Szilvásváradra.

Forrás: TURISTA MAGAZIN 2016.

Megjegyzés küldése

 
Top