0

Mátrafüred és Mátraháza között találjuk hazánk egyik legmagasabban, 510 méteren fekvő természetes tavát, a Sás-tavat. A romantikus tavacskától nem messze magasodó népszerű kilátótoronyból páratlan panoráma nyílik a Mátra hegyeire, kiterjedt erdőségeire.

A sás-tavi üdülőközpont

A kis fennsík mocsaras hegyi láprétjét 1960-ban kotorták ki, ekkor keletkeztek a tó mai szigetecskéi, a közeli Farkas-kút vizét pedig hozzávezették. A kialakult tó mellett nyitott meg 1961-ben Magyarország első hegyi kempingje.

Több mint 50 év után az erősen leromlott állapotú kis faházakat rendkívül színvonalas, modern üdülőházacskákra cserélték, az egész terület új infrastruktúrát kapott, a felújítás utolsó szakaszában a kemping előtti területet rendezték, új parkoló, modern üzletsor épült.

A négycsillagos kemping 2013-ban nyílt meg.

http://matrakemping.hu

Sás-tavi kilátó

A tó nyugati partján áll a kis fahídon átsétálva elérhető, 53 m magas acél kilátótorony, melyet eredetileg olajfúró toronyként gyártottak, a Szeged melletti Algyőre szánva, azonban sosem üzemelt erdeti céljaként, kis átalakítás után 1973-ban került Sástóra. Tériszonyosoknak nem egy népünnepély feljutni a csigalépcsőn, a csodálatos panoráma azonban kárpótol a fáradságért.


A Mátra déli lankáira, a Kékestetőre nyílik pazar kilátás, de tiszta időben akár a budai hegyeket is láthatjuk.

Sás-tó

A kényelmes sétautakon teljesen körüljárható, füzekkel szegélyezett, nádasban bővelkedő tavacska közepén két kis fahídon megközelíthető szigetecskét is találunk. A tó faunájáról és flórájáról információs tábla tájékoztat minket. Jó időben csónakázni is lehet a tavon, fürödni tilos. Ha szerencsénk van, még szalamandrával is találkozhatunk.

A tó északi oldalán egy hangulatos réten játszótér, pihenőpadok, tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére. A tótól egészen a Farkas-kútig húzódik egy informatív, játékos 15 állomásból álló tanösvény.

fotó: Czaban József

forrás: kirandulastippek.hu

Megjegyzés küldése

 
Top