0

A Valide Sultana gőzfürdőnek ma már csak a romjait tekinthetjük meg, egy korabeli török leírásból viszont tudjuk, hogy régen egy igazán impozáns, kellemes vizű, vörös kupolájú épület volt.

Az épület nevének jelentése: a szultán anyja. A fürdők komoly jelentőséggel bírtak a török kultúrában, egyfajta közösségi térnek számítottak ezek, ahol találkozhattak és beszélgethettek az emberek. És persze nem mellékesen alaposan szemügyre is vehették egymást. Mivel ekkor még nem voltak koedukáltak a fürdők, a férfiak sajnos kimaradtak a hölgyek látványából, pontosabban csak közvetetten jutottak ehhez hozzá. Hogy hogyan? Na, mit meg nem tesz a fiáért egy jó anyuka?!

Eger, 1958. október 21. Az Országos Műemlék Felügyelőség szakemberei megkezdték az egyik egri várfal mellett levő ház udvarán előkerült, az 1600-as évekből származó török fürdő feltárását. MTI Fotó: Lajos Györg

Bizony, abban a korban bevett szokás volt, hogy először a fiús anyukák vették szemügyre a meztelen, fiatal lányokat, téve mindezt pusztán a fiuk érdekében, ezekben a fürdőkben. A történetben könnyű szabadjára engedni a fantáziát, de a tényleges funkció közel sem volt ilyen izgalmas. A valóságban az anyák csak a lányok egészségéről szerettek volna meggyőződni, hogy a testük alkalmas lehet-e gyerekek szülésére.

Az épület a Válide szultána, magyarul a „Szultán Anyja” nevet viseli. Evlija Cselebi utazó 1664-ben már említi a közeli, sokkal szerencsésebb sorsú, még ma is fürdőként üzemelő Arnaut pasa fürdőjével együtt. Eger visszafoglalása után már nemigen használták fürdőként, hanem csak gabonaraktárként, lakóházként, később harangok öntésére. Közben az épület folyamatosan pusztult. Csak a 19. században „fedezték fel” újra. 1863-ban Rómer Flóris készített róla egy gyorsfelmérést, de ennél több előrelépés majd egy évszázadig nem történt a hamam érdekében. Csak 1958–1962-es Gerő Győző-féle ásatás tárta fel az épületet. A következő évtizedek alatt az épülethez és a környezetéhez is méltatlan palatető védte az esőtől az épületet, mígnem 2013-ban múzeumként átadták a nagyközönség részére. Ekkorra kandináv sílusú, lécekből épített védőépületet kapott a rekonstrukció keretében. A Dobó István Vármúzeum kezeli a épületet.

Egri Válide Szultána hamam

Még tavaly augusztusban szerencsém volt egy nagyon érdekes tárlatvezetést meghallgatni az Egri Valide Szultána törökfürdőről. Rákóczi Gergely, az Egri vár régésze a Végvári Napok programsorozat keretében mesélt a szebb napokat is megélt hamamról.

Szeretnék most egy kicsit ebből az előadásból visszaadni, míg teljesen a feledés homályába nem vész.

Ugyan már csak romokat látunk a fürdőből, de a 2013-as restaurációnak köszönhetően a lehető legtöbbet hozták ki belőle. A beszámolót hallgatva szemeim előtt szinte megelevenednek a négyszáz évvel ezelőtti, fénykorát élő fürdő napjai.

A végvárak elfoglalása után a törökök első dolga volt, hogy fürdőket hozzanak létre, ami elsősorban higiéniai célokból létesültek, de nem kevésbé álltak a kikapcsolódás szolgálatában is. A mai is fennálló törökfürdőket az akkori politikai elitnek is köszönhetjük, hiszen ezeket a helyi székelő vilajet vezetősége, a pasák alapították. Hogy mennyire fontos szerepet töltött be az akkori kultúrában, az bizonyítja, hogy magának a szultánnak kellett engedélyeznie a hamam építtetését.

Eger, 1958. október 21. Az Országos Műemlék Felügyelőség szakemberei megkezdték az egyik egri várfal mellett levő ház udvarán előkerült, az 1600-as évekből származó török fürdő feltárását. MTI Fotó: Lajos Györg

A fürdő nevében szereplő Valide név arra utal, hogy egy szultán, – talán az építtetést elrendelő – az édesanyja tiszteletére emeltethette, ugyanis a valide a ’szultán édesanyjaként’ fordítható magyarra. Bár nem tudjuk az alapító személyét, de nagy valószínűséggel szultáni alapításról van szó. Esetleg Arnavut pasa nevéhez fűzhető a fürdő létesítése. Mindamellett, hogy az alapító neve körül is homály van, a pontos építési dátuma sem ismeretes, de az 1610-es évekre tehető a keletkezése. 

A nagy utazó, Evlija Cselebi is tesz említést a fürdőről: „A lelkeket megnyugtató gőzfürdők dicsérete. Összesen két darab fényes gőzfürdő van. Az egyik, Valide Szultán gőzfürdője a belső vár kapuja alatt, a híd végénél. A szívet nagyon felvidító, kellemes fürdő ez, vize és levegője jó, hat kamrája (halvet) van, minden kupoláját cserép fedi.”

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz:  https://hurremsbazaar.org/2020/09/07/egri-valide-szultana-hamam/

forrás: visiteger.com, wikipedia.org

Megjegyzés küldése

 
Top