0

A városháza az egri közélet színtere, a Dobó István tér egyik meghatározó épületegyüttese. A közgyűlések nyilvánosak, a városi televízió közvetítésein is nyomon követhetőek, a város honlapja pedig a lakosságot a városban folyó munkákról folyamatosan tájékoztatja. 

A díszterem – az épület szíve – vendégek fogadására, a közgyűlések lebonyolítására alkalmas tér, ahol a város életében kiemelkedő fontosságú kulturális és egyéb eseményeket rendeznek.

A 18. század legelején a városháza épülete még a Hosszú utcában, a mai Széchenyi utca keleti oldalán, a mostani 12. sz. alatt volt, ekkoriban ez volt a város legjelentősebb utcája, itt volt a püspöki rezidencia is.

Később, még a század első felében a városháza átkerült az akkori Piac térre, jelenlegi helyére, ahol több átépítésen ment keresztül.  Mostani formáját egy bérház felhasználásával (Bajcsy Zs. utcai épületrész) és a Dobó tér felé eső szárny teljes újjáépítésével nyerte el, 1900-ban avatták. Az eklektikus stílusú (historizáló) városháza tervezője Wind István egri építészmérnök volt, kivitelezője pedig Benedek Béla budapesti műépítész. 

Az épület homlokzata és szerkezete nagy hasonlóságot mutat a 19. század végi Magyarország számos eklektikus stílusú középületével, például a nyíregyházi, a csíkszeredai, a kolozsvári városházák, a régi szolnoki vasútállomás, stb. épületeivel.

forrás: visiteger.com, egrirege.hu

Megjegyzés küldése

 
Top