0

Andalogni a közel kétszáz pincét számláló Szépasszony-völgy lankáin, megízlelni a zamatos egri borokat a Dobó István téren, fürdőzni a több mint négyszáz éves egri Török Fürdőben vagy felfedezni a közeli hegyek rejtett kincseit. A Mátra és a Bükk vidéke egész évben kiváló programokat tartogat.

Az egri vár

Ki ne olvasta volna az Egri csillagokat? Látogass el az egri várba, és éld át a magyar történelem egyik leghősibb győzelmét! Olyan európai szintű diadal volt ez, amely ötven évre megállította a törököket! Elevenítsd fel ezt a szép emléket egy városi sétával!

Ki ne olvasta volna az Egri csillagokat? Ki ne ismerné Dobó és Jumurdzsák alakját? Ki ne hallott volna az egri nők hőstetteiről? De azt vajon tudod-e, mi volt az egri védők katonai találmánya? Hogy mi köze a később lakájként elhíresült Hippolyt névnek az egri vár kapujához? És hogy jön a képbe Mátyás király? Nos, a belső vár déli falát egy kapuval ellátott torony zárja le, amit egy Estei Hippolit nevű egri püspök építtetett, aki Aragóniai Beatrixnak, Mátyás király feleségének unokaöccse volt. Ráadásul úgy lett egri püspök, hogy a még hétévesen rászállt esztergomi érsekséget cserélte el rá azzal a Bakócz Tamással, akinek komoly esélye volt rá, hogy a pápává válasszák (végül egy újabb Medici került a szentszékbe X. Leó pápa néven). Hippolit élete ettől függetlenül is tele volt furcsaságokkal: például gepárdokkal vadászott az Eger környéki erdőkben, a halálát pedig a túl sok garnélarák okozta, amelyeket egy lakoma alkalmával fogyasztott el.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/az-egri-var

Barangolás és borkóstolás a Szépasszony-völgyben

Ha egri bor, akkor Szépasszony-völgy! A messze földön híres, közel kétszáz borospincét rejtő völgybe Eger városából gyalogosan, autóbusszal vagy akár kisvonattal is eljuthattok.

Eger, a borok fellegvára

A városból a Szépasszony-völgy és a modern borbárok felé robogva már sejti az ember, hogy egy egészen lenyűgöző délutáni programban lesz része. A dimbes-dombos vidék gyümölcsöskertjei és szőlőlankái mellett elhaladva egymás után térhettek be a legszimpatikusabb, vulkanikus kőzetbe faragott pincékbe, ahol a tavaszi időszakban, a március 15-i Egri Csillag Fellövés borünnep után megkóstolhatjátok például a helyi borászok által készített friss és üde Egri Csillag nedűket, vagy a különleges aromájú Mátrai Olaszrizlingből is kortyolhattok. Vétek lenne kihagyni a helyi nevezetességeket, az Egri Bikavért és az Egri Kékfrankost, ez utóbbi az ékes példa arra, hogy a fehérbortermő vidékként számon tartott Mátrai, illetve Bükki borvidék kékszőlőben is tud újat mutatni

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/szepasszonyvolgyi-borkostolas

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy, amiért a világhírű sztárok is ideutaznak

Fedezzétek fel gyalogosan, kerékpárral vagy akár erdei kisvonattal a nemzetközileg is népszerű természetvédelmi területet!

Magyarország legszebb vidékére nincsenek szavak: kirándulás a Szalajka-völgyben

A 17 méter magasból lezúduló Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a híres Gloriett-tisztás, ahol egykor Szalajka falu házai álltak – vagy épp az Istállóskői-barlang: csupán néhány azok közül a látványosságok közül, amelyek Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben várnak rátok! A völgyben található Fatelep állomásról óránként indul az a kisvasút, amelynek pályája Magyarország legmeredekebb, fogaskerék nélküli vasúti pályájának számít. Utazásotok során elhaladtok a Szalajka-halastó mellett, ahol, ha szerencsétek van, még néhány sebesen úszó pisztrángot is megfigyelhettek a vízben. A végállomás a Gloriett-tisztás, ahonnan már csak néhány lépésnyire van a csodás Szalajka-forrás. A környék egyébként remek piknikezőhely, de ha már itt jártok, vétek lenne kihagyni a helyi éttermek ínycsiklandó pisztrángos fogásait! Szilvásváradon térjetek be a ménesudvarba, ahol megcsodálhatjátok a nemzeti kincsnek számító lipicai ménest. Érdekesség, hogy magyarországi állománya kiemelkedő genetikai értékével tűnik ki. Ezután pedig vegyétek célba az Erdődy-Pallavicini-kastélyt, amely alapjainak megépítése gróf Keglevich Béla nevéhez köthető, és Ybl Miklós tervei alapján készült.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/szilvasvarad-es-szalajka-volgy

Robogjatok kisvasúton!

A lankás környéket gyalog bejárni szinte képtelenség – pattanjatok fel a Mátra és a Bükk erdei kisvasútjára!

Az ország legmeredekebb kisvasútjaként a híres Szilvásváradi Erdei Kisvasutat jegyzik, amely a Fatelep állomásáról óránként indul. Az 5 kilométer hosszú út során a Szalajka-halastó mellett is elhaladtok, és végül a festői szépségű Gloriett-tisztásra futtok be. Nem ez a vidék egyetlen gőzöse: Egertől északra húzódik az 1915-ben épített Felsőtárkányi Erdei Kisvasút vonala, amely ma igazi turisztikai célpontnak számít, hiszen a Szikla- és a Vöröskő-forrást, valamint az Egres-völgy vadasparkját is érinti.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/kisvasutazas-a-matraban-es-a-bukkben

Miskolctapolca Barlangfürdő

Kényeztesd magad Miskolctapolca természet vájta barlangfürdőjében! Rád vár Európa e különleges mikroklímájú üdülőhelye, ahol a mélyből fakadó gyógyhatású termálvíz, egy csónakázótó és a szaunapark mellett szabadtéri programok gondoskodnak a feltöltődésről! 

A fürdővé alakított barlangrendszert évezredek alatt vájta ki a víz a kemény mészkősziklákból. A medencék egész évben tökéletes kikapcsolódást nyújtanak, mivel a barlangjáratokat természetes kőzetmennyezet fedi. Sőt, a hegy mélyéről fakadó meleg karsztvíznek köszönhetően a téli fürdőzés talán még üdítőbb is, mint a nyári! A sokak által ismert barlangi medencéhez újonnan kialakított tárószakaszok, frissen feltárt természetes járatok és termek kapcsolódnak. A medencék alján víz alatti buzgárok masszírozzák a vendégeket. Kissé távolabb egy rejtett szerkezet mozgatta „föld alatti folyó” vízáramával szemben – vagy éppen annak segítségével – juthatsz a legrégebben feltárt, legszebb barlangi szakasz fürdőmedencéjébe. A több százezer éves járatokban úszva kellemes, bizsergő érzés járja át tagjaidat, mert a felszín alatti vadvíz áramlatok ott is gyengéden simogatnak.

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/miskolctapolcai-barlangfurdo

Egerszalók sódombjai

Magyarország valóban ezernyi meglepetést tartogat! Talán nem is hinnétek, de a Heves megyei Egerszalókon egy olyan természeti jelenséget láthattok, amiből a világon csupán három létezik. Indulhatunk? 

A Gyógyvizek Völgye méltán híres az ott található sódombjáról, amit a mélyből feltörő gyógyvíz hozott létre, és alakít mind a mai napig. Ehhez hasonló nem mindennapi természeti képződményt ezenkívül mindössze két helyen: a törökországi Pamukkaléban és az USA Yellowstone Nemzeti Parkjában figyelhettek meg – éppen ezért, ha már az országban jártok, bűn lenne kihagyni. A 410 méter mélyről feltörő, 65–68 °C-os hévíz 1200 négyzetméteres sódombját a Nosztalgia fürdő parkolójából induló ösvény mentén egészen közelről is megcsodálhatjátok. A fürdőzés szerelmeseit pedig várja a Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő, amelynek medencéiből közvetlen rálátás nyílik a dombra. A fürdővíz harminc nyomelemet tartalmaz, legfontosabb alkotóelemei a kalcium, a nátrium, a magnézium és a kén. Ez utóbbi miatt a környéket erős kénes szag lengi be, ez azonban ne szegje kedvetek: a látvány és a gyógyhatás ugyanis egészen biztosan kárpótol! 

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/egerszalok-sodombjai-

forrás: csodasmagyarorszag.hu

Megjegyzés küldése

 
Top