0

A különböző hullámhosszon készített felvételek három különböző színben mutatják meg Naprendszerünk legnagyobb bolygóját. Az infravörös képen például a híres szupervihar, a Nagy Vörös Folt szinte teljesen eltűnik.

Az újonnan feldolgozott képeket a Hubble űrtávcső és a hawaii Gemini North obszervatórium készítette, és eddig nem ismert részleteit tárják fel a Jupiter örvénylő légkörének. Az eredmények segíthetik a tudósokat annak meghatározásában, hogy mi okozza a gázóriás hatalmas viharait – erről készített összefoglalót a Space.com.

A kutatók az infravörös, a látható és az ultraibolya hullámhosszokon készített képeket dolgozták fel, ezeket egymás mellé helyezve lehet tanulmányozni a bolygó légkörének felhőit.

Érdekes módon a Nagy Vörös Folt, a Jupiter híres szupervihara, amit már a 17. században is megfigyeltek nagyon jól látszik a látható és az ultraibolya fény tartományában, azonban szinte teljesen eltűnik az infravörös képen.

Szintén feltűnő különbség, hogy a Nagy Vörös Folt sötét területe az infravörös képen nagyobb, mint a látható felvételen a szupervihar vörös oválisa.

A Jupiter északi pólusa közelebbről az infravörös tartományban készült felvételen (Fotó: NASA)

A képeken látható különbségeket az okozza, hogy az egyes felvételek a Jupiter légkörének más tulajdonságait rögzítik.

Az infravörös felvételek vastag felhőkkel borított területeket mutatnak, a látható és az ultraviola hullámhosszok azonban az úgynevezett kromoforokat emelik ki, ezek olyan molekulák, amelyek elnyelik a kék és az ultraibolya fényt, és így vörös színt mutatnak. Ugyanakkor mindhárom felvételen jól láthatók a bolygó ellentétesen forgó felhősávjai is.

A Jupiter ultraviola hullámhosszon (Fotó: NASA/ESA/NOIRLab/NSF/AURA/M.H. Wong és I. de Pater (UC Berkeley) et al.)

Az infravörös képeken az északi féltekén feltűnik egy fényes örvénysorozat is, ami keletről nyugatra terjed. A látható hullámhosszokon ez a ciklon sötétbarna, az ultraviola képen pedig alig látható egy ködréteg alatt.

A képeket a NASA Juno űrszondájának rádiójeleivel is összehasonlították, amik villámokat jeleztek a légkörben. A három képet a villámok adataival összevetve a kutatók új ismeretekre tehettek szert a gázóriás különböző felhőrétegeiről, ami segíthet megérteni azt is, hogy miként keletkeznek a Jupiter hatalmas viharai.

A Jupiter a látható fény tartományában készült felvételen is gyönyörű (Fotó: NASA)

forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top