0

Egy szlovák-magyar közös pályázat segítségével új fejezet kezdődik a patinás kiállítóhely életében.  

Mintegy 164 millió forintból korszerűsítik a tájházat, a melléképületeket, a számos vidám programnak otthont adó udvart, s egy helyi vállalkozó közreműködésével a ház mögötti telken jurtatábort is létesítenek. Hat új kiállítópont épül, valamint a Bükk őstörténetét bemutató tárlat- és a népi eszközgyűjtemény elemeit is felfrissítik. 

Szilvásvárad felvidéki partnere Gombaszög, ahová szintén érdemes ellátogatni, és egy kirándulás alkalmával felfedezni az UNESCO által világörökségnek nyilvánított cseppkőbarlangot, a 14. században épült pálos kolostor romjait, a projektben megújuló Andrássy-kúriát, s a Kárpát-medencében ritkaságnak számító középkori nyolcszögletű kápolnát. 

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere és munkatársai, valamint a gombaszögi partnerek a szívüket-lelküket beleteszik ebbe a szimbolikus beruházásba!
Orbán Ház Múzeum és tájház

A palóc népi építészet e szép példája, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. Az Orbán-házban 2010-ben kialakított kiállítás a földtörténeti- és a régészeti múltat az őskőkortól a vaskorig, ill. a környék múltjához kapcsolódó érdekességeket mutatja be. Néhány frissebb kutatási eredményt csak a tárlatvezetéshez kapcsolva fényképeken és a tárlók mellé rakott tárgyakkal tudunk bemutatni. Regős József (Mókus bácsi) tárlatvezetésén a látogatók megismerhetik a Bükk geológia kialakulásának részleteit, láthatják a különleges kőzeteit. Ezek közül a leghíresebb a világon csak öt helyszínen látható, 245 millió éves perm-triász kori határkőzet, amely a Föld történelmének eddig ismert legnagyobb tömeges kihalásának bizonyítékát is rejti.Közös múlt, közös értékek: hajrá, Szilvásvárad, hajrá, Gombaszög! 

Horváth Laci, facebook bejegyzés

Szeretlek Szilvásvárad

Megjegyzés küldése

 
Top