0

A kormány a 2020-ban elfogadott klíma- és természetvédelmi akciótervben fogalmazta meg azt a szándékát, hogy 2030-ig minden évben legalább 10-10 facsemetét ültet az országban minden születendő gyermekek után, ennek köszönhetően minden évben mintegy 150 hektár új erdő születik.

Az Agrárminisztérium által elindított országfásítási program, amit 2019 őszén hirdettek meg, az jól halad, hiszen jelentősen megnövelték az erdőtelepítési egységárakat a vidékfejlesztési programban, és ennek köszönhetően mára már közel harmincezer erdőtelepítési támogatást hagytak jóvá — mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes-államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Agrárminisztérium elkötelezett, hogy ezt a programot 2030-ig fogjuk tovább vinni” — tette hozzá.

Településfásítási program keretében közel ötszáz településen ültettek fákat, ez a program május végén fejeződött be, és dupla akkora keretösszeggel, 1 milliárd forinttal a program június 10-én újraindul

— tudhattuk meg az Agrárminisztérium helyettes-államtitkárától.

Tavaly fogadta el a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervet, ennek keretében azt vállalták, hogy 2030-ig évente 10-10 facsemetét ültetnek minden születendő gyermekek után.

Ennek a programnak a célja kapcsolódik az országfásítási programhoz. „Növelni szeretnénk az ország erdővel és fával borított területét, hiszen a kormánynak egy másik célja, hogy 2030-ra az erdővel és fával borított terület nagysága 27 százalék legyen, most körülbelül 22-23 százalék” — fogalmazott a helyettes-államtitkár.

Hogy a cél elérhető legyen, ehhez kellenek az állami erdőgazdaságok, telepítési program és kell az „újszülöttek erdeje" is, ami azon kívül, hogy növeljük az erdővel és fával borított területek nagyságát, ez egy közösségi esemény is — hangsúlyozta Szentpéteri Sándor.

A helyettes-államtitkár hozzátette, hogy

lesznek olyanok akik majd az erdővel együtt fognak felcseperedni, és ezeket a területeket majd sajátjuknak fogják érezni.

Az erdőtelepítéseket az orszagfasitas.hu oldalon nyomon lehet követni.

A program keretében sok facsemetét ültethetnek majd, hiszen a demográfiai adatokat szerint 2019 és 2020 között 3,4 százalékkal nőt Magyarországon az élve születések száma.

Szentpéteri Sándor elmondta, hogy arra törekednek, hogy minden egyes erdő Magyarországon őshonos, ökológiailag stabil állomány legyen, hiszen ezek a fajok azok, amik a természetvédelmi és a klímavédelmi célokat is szolgálják.

A címlapfotó illusztráció.

forrás: M1

Megjegyzés küldése

 
Top