0

A barokk egyházi építészet egyik legszebb épületének számít a Páduai Szent Antal-templom. 

Legtöbben csak Minorita templomnak hívják. 1771-ben történt meg a felszentelés Szent Antal tiszteletére. Tervezője Kilian Ignaz Dientzenhofer volt, aki a bécsi hercegérsek építésze volt.

Az építés hivatalos évszáma ugyan 1771, de a templombelsőt 1792-ig csinosítgatták a kor művészei is. 

A főbejáratot korintoszi oszloppárok fogják közre. A kapu zárókövén az „Istenért semmi sem elegendő” felirat ékeskedik. Ez az építmény kicsit kilóg a magyarországi barokk templomok sorából, mivel homlokzata a két torony között nem egyenes, hanem enyhe ívelésű félkört ír le.

A főoltár Szent Antal vízióját mutatja meg nekünk: Szűz Mária a felhőkön lebegve, karján a kis Jézus. A mennyezeten elhelyezett freskókra szegezve szemünket, bepillantást nyerhetünk Szent Antal mindennapos életébe. A templom keleti oldalán megtalálható a  Szent Hedvig Középiskolai Leánykollégium, a nyugati oldalon pedig a Városháza. A Dobó teret az 1907-ben felállított Dobó István szobor teszi még pompásabbá. Ha a Dobó tér felé visz az utad és érdekelnek a templomok, na meg a művészet és építészet, akkor ennél szebb barokk építményt aligha találni a környéken.

forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top