0

Úgy tartják, már a honfoglalás előtt állt a 296 méteres hegyen egy pogány vár, a jelenlegi elődjét pedig a tatárjárás után építették. 

Magyarország egyetlen barlangvárának tartják, a hegy gyomra ugyanis sziklafolyosókat rejt, amelyek ma is bejárhatóak. Persze, nem beszélhetünk valódi barlangról, mert nem természeti, hanem ember alkotta üregekről van szó, ettől viszont még ugyanolyan érdekesek.


Az építmény egy alsó és egy felső várból áll, előbbit 2010-től felújították: rekonstrukcióra került sor, falakat magasítottak meg, kialakítottak egy kiállítóteret (itt most az oszmán várkatonaság mindennapjairól lehet többet megtudni). 2012-től a romok belépőjeggyel látogathatók.

A várból mindig pazar a panoráma, hamarosan viszont őszi színekbe öltözik a táj, és az itteniek azt mondják, akkor a legszebb a környék. Ha itt jársz, érdemes meglátogatni a Barát- és Apáca-sziklákat is, illetve a Törökasztalt - a Turista Magazin októberi számának História rovatában ezekről is olvashatsz.

az ajánló eredeti helye, forrás:  TURISTAMAGAZIN.hu

Milyen is volt a Siroki Vár és milyen most


Egy pogány vár vélhetőleg már a honfoglalás utáni időkben is állta várhegyen, bár meglehetősen kezdetleges formában. Ekkor az Aba nemzetség Bohr-Bodon ága birtokolja. Az igazi várat a tatárjárás után építette a Bodon család. Károly Róbert később királyi várrá nyilváníttatta, mint oly sok másik várat, várnaggyá pedig Kompolthy Imrét nevezte ki.

1331-ben azonban egy cseh vitéznek adományozza a tisztséget, aki hat évig birtokolja a várat. 1337-ben Zsigmond királyra visszaszáll a vár, aki kijavíttatja a várnagy és Domoszlai Miklós alispán pénzén, cserében nekik adja zálogvárként. 1388-ban azonban a Tari család kiváltja a várat a zálogból és királyi adományként megkapja teljes birtokosk

bővebben, ITT  olvashatsz: 

Megjegyzés küldése

 
Top