0
Ez a patakáthidalás minden bizonnyal középkori eredetű, hiszen a város centrumát ezen a hídon át lehetett a legrövidebb úton elérni a Káptalan sorról, a mai Knézich Károly utcáról.

A 18. századtól kezdődően itt a jobb oldali patakparton álltak a mészárosok házai, ezért ezen a területen rengeteg szennyeződés került a patakba.  A hús vágása és árusítása egy helyen, a házaknál  történt, így a hús kevésbé volt kitéve annak, hogy gyorsan megromoljon.

Más mesterségek is veszélyezették a víz minőségét,  a tímárok is ezen a területen laktak, akik a bőrök kikészítésekor a patak vizében mosták azokat, így a mészárosokon kívül ők is erősen szennyezték a vizet.
 
1931. Eger, Eger-patak Fotó: Pedagógiai Filmgyár, Bp

A patak tisztaságáról is fontos ezért említést tenni, mivel a víz tisztaságának problémája a 18. századtól szinte folyamatos feladatot rótt a városi tanácsra. A patak vize   jó minősége biztosításának egyik leghatékonyabban eszköze volt, ha az utcák tisztaságára is ügyeltek, mivel egy-egy esőzés alkalmával az utcákon lévő szemét és mocsok az esővízzel együtt zúdult le a mélyebben fekvő területek, így a patak felé.

A híd keleti végénél az autóparkoló helyén kerül kialakításra a Végvári vitézek tere, itt lesz a Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített szobor végleges helye is.

forrás: EgriRege.hu

Megjegyzés küldése

 
Top