0
Ma ünneplik világszerte a postásokat és az éppen 145 esztendős postát. Október 9-e a Postai Világnap. ernben 1874-ben, e napon alapították az Általános Postaegyesületet (1878-tól Egyetemes Postaegyesület - UPU) a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében.

Magyarországon elsőként hírvivők és futárok szállították a leveleket, de ez kizárólag a királyok és a nemesek kiváltsága lehetett. Az egyszerű pórnép kénytelen volt rábízni levelét egy vándorra vagy az átutazó kereskedőkre.

Az egri postaállomással született meg annak idején az ország harmadik rendszeres postajárata, így a város igazán élen járt már régen is a távközlésben.

balra a Csiky Sándor utca, szemben a Széchenyi István (Széchenyi) utca a postahivatal épületével. 
1967,,, fotó: fortepan.hu

Mátyás király idején aztán bevetették a postás szekereket, melyeknek első példányai gurultak a Kocs nevű községből gurultak ki, innen ered a postakocsi szó. 150 évvel később az első főpostamester (nem vicc), Taxis Mátyás felügyelt a hálózatra.

A fürge postakocsik után, 1855-ben már a vasút is beszállt a levelek fuvarozásába, így az emberek egyre gyorsabban kaphatták kézhez a csomagjaikat. Ezekben az években a címzettek legnagyobb örömére már házhoz is kézbesítették a küldeményeket, majd néhány évtized múlva megjelentek az igazi biciklis postások, akik azóta is töretlenül jelen vannak az életünkben.

„A postai szolgálat az egész emberiség bizalmának a letéteményese és békés együttműködésének legsikerültebb szervezete.” Mondta Demény Károly (1859–1932) postavezérigazgató, sportvezető , aki mindennél tömörebben foglalja össze a posta és a postások hivatását. Demény a M. Kir. Posta egyik kiváló szervezője volt, a postaszolgálatba ő vezette be a kerékpárt és az autót.

olvasd el,,,

Megjegyzés küldése

 
Top