0

A „legélhetőbb” fogalma mindenkinek mást jelent, hiszen vannak egyéni preferenciák, személyes kötődések és vélemények, ám nemrég a statisztikák figyelembe vételével is készült egy rangsor, ami a magyar megyeszékhelyeket listázza az élet szempontjából.

A Pénzcentrum vizsgálatában rávilágítanak arra, hogy nem feltétlenül azokban a városokban kerül a legtöbbe lakást, házat vásárolni, ahol az elemzés szerint a legjobb élni, így vannak települések, ahol olcsóbban lehet jobb színvonalon élni, és drágábban, rosszabb körülmények között.

A legélhetőbb városok Magyarországon

Az elemzés hét szempontot vett figyelembe a megyeszékhelyek rangsorolásánál, összesített első helyen pedig Budapest végzett, ezt pedig hat dunántúli város követi, Veszprém lett a második, Székesfehérvár a harmadik, Győr a negyedik, Zalaegerszeg az ötödik, Szombathely a hatodik, Pécs pedig a hetedik. A sort Békéscsaba, Nyíregyháza és Kecskemét zárja, utóbbiban a legdrágább lakást venni az életkörülményekhez képest.

A sorrendet az alábbi szempontok alapján állították fel:
  • oktatás,
  • egészségügy,
  • kultúra,
  • munkaerőpiaci lehetőségek,
  • bűnözési statisztikák,
  • vásárlási lehetőségek és
  • lakóingatlanok megfizethetősége.
A különböző részmutatók közül az oktatás terén Győr áll az első helyen, Veszprém és Szombathely előtt. A fővárost még Eger és Székesfehérvár is megelőzi. 

A kulturális mutató Budapesten a legmagasabb, jelentősen elszakadva a többi nagyvárostól. A második Zalaegerszeg, a harmadik Szolnok. A legmagasabb egészségügyi mutatóval Miskolc rendelkezik, Pécs és Szekszárd előtt. Zalaegerszegen a legkedvezőbb a bűnözési helyzet a megyeszékhelyek között, Debrecen és Békéscsaba előtt, Budapest az utolsó. 

A vásárlási lehetőségek a fővárosban a legjobbak, amit jelentősen lemaradva követ Győr, Pécs, Tatabánya és Szombathely. Budapest a munkaerőpiaci feltételeket vizsgálva szintén az élen áll, Győrt és Székesfehérvárt megelőzve, míg a leginkább megfizethető megyeszékhely Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc előtt. 

a cikk forrása: FEMINA.hu

Megjegyzés küldése

 
Top