0
Eger legfőbb vonzerejét a vár, a barokk belváros, no meg a Szépasszony-völgy borospincéi jelentik. Azonban nem csak ezért érdemes felkeresni – a város és környéke ugyanis termálvizekben igen gazdag vidék, így fürdői kellemes kikapcsolódással kecsegtetnek.

Mielőtt azonban nyakig merülnénk a forró élvezetekbe, a barokk házakkal tarkított utcákat járva szippantsuk magunkba a város sajátos hangulatát. Bolyongjunk egy kicsit Eger kanyargós, szűk utcáin, ahol szinte egymást érik a látnivalók, s a város épületeinek minden egyes kődarabja történelemről mesél.

A bazilika esti kivilágításban

Városi felfedezőutunk jelentős állomása az egri vár, mely Eger legnevezetesebb építménye is egyben. A várban a kazamaták, a Hősök terme, a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, az Éremverde kínál változatos időtöltést, a vár teljes bebarangolása pedig többórás programot ígér.

Eger arculatának egyik meghatározó eleme a török korból fennmaradt minaret – az országban található még három álló (Érd, Pécs, Eger) építmény közül a legépebb és a legismertebb. A 40 méter magas torony csúcsán lévő, vaskorláttal övezett körerkélyre 97 lépcsőfokon, szűk csigalépcsőn juthatunk fel. Érdemes felküzdeni magunkat – jutalmunk a lenyűgöző panoráma, a nem mindennapi kilátás Eger belvárosára, közeli környékére és a távolabb hullámzó hegyoldalakra.


A klasszicista építmények egyetlen képviselője Egerben a Hild József tervei alapján megépült bazilika, mely hazánk legnagyobb méretű egyházi építményei közé tartozik, s az impozáns épület egyben Magyarország második legnagyobb temploma. A templomba felvezető lépcsősor két oldalát kőből faragott szobrok díszítik: elöl a két szent magyar király, István és László, hátul a két főapostol, Péter és Pál, valamennyi Marco Casagrande alkotása.

Feltétlenül látogass el a Szépasszony-völgy borospincéibe!

Kulturális csemegézésünk nem lenne teljes a Szépasszony-völgyben – Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területén – tett látogatás nélkül. A hangulatos pincék borkóstolásra csábítják a szomjazó vendégeket, térjünk hát be a riolittufa hegyoldalba vájt pincék egyikébe, és ízleljük meg Eger híres borait.


Hab a tortán

Ha a városi sétától kifáradva és kissé elgémberedve érezzük magunkat, akkor barangolásunk remek befejezése lehet egy kényeztető lubickolás! Túl sokat nem kell töprengenünk, hogy hol keressünk felfrissülést, a városban és környékén ugyanis több gyógyfürdő is várja a sajgó végtagokat! Lássuk hát a választékot!

Eger – Török fürdő

A fürdő látványosságnak sem utolsó, hiszen a zöldesbarna Zsolnay kerámialapok és az aranykupola önmagában is szemet gyönyörködtető. A mai egri Török fürdő elődjét (Arnaut pasa fürdője) a város török megszállása ideje alatt, 1610 és 1617 között építették. Már akkor is, és azóta folyamatosan gyógyítási célokra használják, s mivel vize (31–32 °C) enyhén radonos gyógyvíz, ennélfogva a mozgásszervi betegségek minden válfajára igen jó hatással van.


A fürdő orvosi javallatai:
1. ízületi gyulladások,
2. az ízületek degerenatív, kopásos elváltozásai,
3. gerinceredetű fájdalom szindrómák,
4. anyagcsere-betegségek mozgásszervi következményei – köszvény, csontritkulás,
5. rekreáció.

Nyitva:
szombatonként 14.00–18.00, vasárnap és ünnepnapokon 08.00–18.00 óráig
Belépő: 700 Ft (egy óra fürdőzést lehet igénybe venni érte)
A gyógyfürdő címe: 3300 Eger, Fürdő u. 3.
Telefon: 36/413-356

Bővebb információ »

Egri termál- és élményfürdő

A város központjában található az egri termálfürdő, mely fákkal, növényekkel tarkított park területén fekszik, hat szabadtéri és egy részben fedett medencével várja a pihenni vágyókat. A meleg vizes strand egyébként a Török fürdő szomszédságában található. A termálmedence vize 37 fokos, kénes termálvíz, 80 cm mély. A kényelmi elemekkel felszerelt, nyitott és részben fedett medence egész évben várja a vendégeket.


A komplexum legújabb büszkesége az élményfürdő: a kétkupolás fedett-nyitott élménymedencében 14-féle szórakoztató, vízi rekreációs elem biztosítja a kikapcsolódást: pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs, vízesés, a dögönyözőmedence pedig egyedi élményt nyújt a zuhatagban ömlő víz jótékony hatásával.

Javallatok, ellenjavallatok »

Nyitva: október 1-től április 30-ig mindennap 9.00–19.00 óráig
Belépő: 1050 Ft (felnőtt)
Cím: 3300 Eger, Petőfi tér 2.
Telefon: 36/314-142

Bővebb információ »

Fürdőzés éjjel-nappal – Egerszalók

Az Egertől néhány kilométerre fekvő település, Egerszalók legfőbb vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik, ismertségét azonban főként a község déli részén, a föld mélyéből feltörő hévízforrásának köszönheti.


Az erdővel körülvett hőforrás áldásos hatásait télen-nyáron élvezhetjük, s a gyógyvízben akár éjfélkor is megmártózhatunk, hiszen a fürdő egész nap nyitva áll a vendégek előtt. A hegyoldalon lefolyó, hévíz által létrehozott mészkőlerakódások, a forró vízből kiváló, sók által épített csipkézett, fehér mésztufaképződmények igen különleges élményt nyújtanak a látogatónak.

Cím: 3394 Egerszalók, Ady E. u.
Telefon: 36/688-500
Nyitva: egész évben

Bővebb információ »

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd

Eger tágabb környéke is tartogat felfrissülési lehetőségeket. A várostól mintegy 15 km-re fekvő Mezőkövesd jelentős idegenforgalmi vonzerővel bír, ugyanis tőle három kilométerre található Észak-Magyarország egyik leghíresebb meleg vizes gyógyfürdője, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.


A hévizet 1968-ban nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé – a 34–40 °C-os víznek Magyarország összes gyógyvizei közül a legmagasabb a kéntartalma (a kénhidrogén szaga már messziről érezhető).

Javallatok:
• degeneratív és gyulladásos ízületi és gerincbetegségek,
• izomfájdalommal járó izombetegségek,
• ortopéd műtétek előtti és utáni állapot, fájdalomcsillapítás,
• végtagok keringésének javítása,
• a légzés, keringés javításával a thromboembóliás szövődmények megelőzése.

Cím:
3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 1.
Telefon: 49/412-844
Nyitva (gyógyfürdő): egész évben 07.00–18.00 óráig
Belépő: 1100 Ft (felnőtt)

Bővebb információ »

Forrás:  NlCafé ,,, 2007

Megjegyzés küldése

 
Top