0

A város, ami rabul ejt ódon utcáival, macskaköves tereivel, csobogó patakjával, történelmi belvárosával, az egykori egri vitézek büszke emlékével, az egri nők harcos habitusával, rejtett és épített örökségével. Itt minden egyes kő a múltról mesél.

Minden út a Dobó térre vezet

Ahogy minden út Rómába vezet, úgy Egerben minden kis utca a Dobó térre vezet. Nem véletlen a város térrendezésében ez a momentum. Egykori neves püspökei és érsekei az itáliai kapcsolatoknak köszönhetően követték a mesterek tanácsát a városrendezés és díszítés során. Egy emelet magasságban az erkélyek, kapuzáró kövek, egykori céhtáblák árulkodnak a város gazdag kulturális, kereskedelmi és ipari életéről is.

Eszterházy Károly Egyetem – A Varázstorony panoráma terasza

Gróf Eszterházy Károly, egri püspök álma volt, hogy Egerben egyetem működjön. A 18. században épült impozáns, késő barokk palota ma teljes mértékben ennek az elképzelésnek tesz eleget, és várja a városba érkező tanulni és felfedezni vágyó diákokat és utazókat. A méltóságteljes épületen a barokk és copf stílus dominál. 314 lépcsőjét megmászva csodálatos városkép és fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé.

Erzsébet udvar

Egy rejtett hely, amely rabul ejt. Egy udvar, ami árkádos, boltíves belső udvarával, épületeivel, zöld és virágos udvarával messzi múltba repít vissza. Dér Béláné Farkas Erzsébet építész nyitotta meg a látogatók előtt az udvart, mely játszóterével, a műemléki házak között igazi pihenő sziget a város közepén. A hétköznapok gondjait a Minorita templom előbukkanó tornyai és a halászó sas csorgó díszkútjának látványa felejteti el az erre járókkal.

Buttler-ház

A Dobó térről, az Eger patak mentén sétálva, különös házasságok színhelyére érkezhet a látogató. Mikszáth Kálmán 1900-ban írt híres regénye, a Különös Házasság főhőse a nevét, a ház tulajdonosáról, a Buttler családról kapta. A ház története olyan kalandos, mint maga a regény. Buttler János 19 évesen feleségül vette gróf Dőry Katalint. Később a kassai szentszék ágytól és asztaltól elválasztotta őket, azonban a válást nem mondták ki egyértelműen.

Szent József Gyógypark

A Török fürdő mellett található, Szent József forrás friss vizét kínáló park sokak kedvelt helye, rendkívül egészséges ivóvize és természeti adottságai miatt. A gránitból készült sétautak, tavak, csobogók, szobrok, virágok, fák között sétálva könnyen elképzelhetjük, hogy valamikor a mai ivókút helyén állt az Erzsébet-fürdő, és a szomszédságában, a meleg vizű forráshoz jártak mosni az asszonyok - ennek emlékét a park egy szobra is őrzi.

Török fürdő

A Török medence még 1610 és 1617 között a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt fürdőben nemcsak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható.

Érsekkert

Az Érsekkert területén a 13. században még természetes erdőrész volt. Eszterházy Károly püspök kérésére kerítették le, amely hosszú időn át érseki vadászterületként funkcionált. Az egykori kerítés faragott kapui ma is állnak a park körül. Ma az itt található 300 éves platán fák között sétálva, az év minden szakaszában gyönyörködhetünk a természet változó szépségében. A kert közepén található szökőkút, az egykori Bárány uszodát díszítette, míg az érsekkerti tó körüli park rész tökéletessé teszi a pihenést.


borítókép - Molnár Krisztián

A cikket készítette: Dankó Zsuzsanna és Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: utonesutfelen.blog.hu

Megjegyzés küldése

 
Top