0

A belvárosban egy rövid sétával 9 templomot is be tudunk járni, közöttük Magyarország második legnagyobb templomával, a klasszicista stílusban épült Bazilikával és az európiai viszonylatban is kiemelkedő szépségű barokk stílusú Minorita templommal.

Főegyházmegyei könyvtár

Az egri Főegyházmegyei könyvtárat még 1793-ban alapította Eszterházy Károly, akkoriban ritkaságnak számítóan, már kezdetektől nyilvános intézménynek szánva azt. A nyitást az 1760-as évek második felétől komoly könyvgyűjtés előzte meg, amikor is professzorokat kértek fel, hogy állítsanak össze listákat az általuk vágyott irodalmakból, hogy felkutathassák és megvásárolhassák azokat a könyvtár részére. 


Eger, 1956. július 24. Az Eszterházy Károly Főiskolának otthont adó Egri Érseki Líceum könyvtára, mennyezetén Kracker János Lukács festőművész "A tridenti zsinat" című, 1778-ban készült freskójával. MTI Fotó: Seidner Zoltán

Az intézmény végül 16 000 kötettel nyílt meg. A könyvtár készletébe számos magángyűjtemény is beolvadt, halála után többek között Eszterházy Károlyé is. Mára már a könyvtár teljes gyűjteménye 170 ezer kötetesre nőtt!

Egri Bazilika

Az Egri Bazilikát más néven  Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyháznak is nevezik. Az épület az egri főegyházmegye katedrálisa is, ami azt jelenti, hogy a püspök vagy az érsek itt végzi mindennapos feladatait. 


Eger, 1951. augusztus 12. Turisták az egri Főszékesegyház épülete előtt. MTI Fotó/Magyar Fotó: Járai Rudolf
Az egri bazilika 1831 és 1836 között, Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült, római katolikus székesegyház, az egri érsekség főtemploma. Előtérben Marco Casagrande alkotása, Szent László király szobra látható.

Az Egri Bazilika az Esztergomi Bazilika után Magyarország második legnagyobb vallási épületének számít. 1827-ben Pyrker János Lászlót nevezték ki Eger érsekének, ő kérte fel a korszak nagy építészét, Hild Józsefet, hogy tervezze meg eme csodás építményt.  Az építkezés 1831-1836-ig tartott, az épületet 1837-ben szentelték fel.

Szép bástya

Az Egri vár Szép bástyája (más nevén Kálvária dombja) a legmagasabb pont az erődítményen belül, a tetejéről lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Alattunk fekszik a város, a távolban magasodnak a Bükki Nemzeti Park hegycsúcsai, tiszta időben pedig még a Kékestetőt is láthatjuk. Nyáron, amikor késő estig van nyitva a vár, innen tárul elénk a legcsodálatosabb naplemente Egerben!

A Szép bástya története egészen 1828-ig nyúlik vissza. Az ekkor Egerben tevékenykedő Pyrker érsek nemzeti zarándokhelyet kívánt létesíteni a váron belül, melynek egyik eleme lett végül a bástya, a csúcsán magasodó három kereszttel. A domb valóban hamar a zarándokok kedvence lett, csodás panorámája miatt hízelgően a legdíszesebb egri templomként is emlegetik.

Egri Érseki Palota

Az impozáns, barokk stílusban készült Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont 2016. februárjában nyitotta meg kapuit a kedves látogatók előtt, ahol különleges, egyházművészeti kiállítás látható.


Eger, 1951. Nagy gondot fordítanak a műemlékekben gazdag Eger értékes, régi épületeinek megóvására. Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség és a Városi Tanács évenként 1.2 millió forintot fordít a vár és ugyanennyi összeget a műemlék lakóépületek restaurálására. Az idén 10-12 lakóház és az ország legszebb barokk templomának, a Minorita templomnak restaurálását kezdik meg. A képen: az érseki palota kapuja. Fotó: fortepan.hu

A kiállításon a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba tekinthetünk bele. Az egyházszervezői tevékenységeken túl különböző építészeti megbízásokat adtak és a képzőművészeteket is támogatták az évszázadok során. Ezeknek tanújeleit fedezhetjük fel a tárlaton. A szentmiséhez vagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyak szintén összetett vezetői szerepük egy másik oldalát mutatják be. Arra is különleges hangsúlyt fektettünk, hogy a magánélet és a magánáhítat, az imádság tereit is megmutassuk a látogatóknak – ezzel is közelebbivé hozva Krisztus követőinek életét, amivel reményeink szerint mindenkihez szólni tudunk, így hirdetve Isten országát.

Minorita templom

A barokk egyházi építészet egyik legszebb épületének számít a Páduai Szent Antal-templom. Legtöbben csak Minorita templomnak hívják. 1771-ben történt meg a felszentelés Szent Antal tiszteletére. Tervezője Kilian Ignaz Dientzenhofer volt, aki a bécsi hercegérsek építésze volt.


Eger, 1962. május 22. Nagy gondot fordítanak a műemlékekben gazdag Eger értékes, régi épületeinek megóvására. Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség és a Városi Tanács évenként 1.2 millió forintot fordít a vár és ugyanennyi összeget a műemlék lakóépületek restaurálására. Az idén 10-12 lakóház és az ország legszebb barokk templomának, a Minorita templomnak restaurálását kezdik meg. A képen: a Minorita templom a Dobó téren. Helyreállítására az idén 500 ezer forintot költenek. MTI Fotó: Lajos György

Az építés hivatalos évszáma ugyan 1771, de a templombelsőt 1792-ig csinosítgatták a kor művészei is. A főbejáratot korintoszi oszloppárok fogják közre. A kapu zárókövén az „Istenért semmi sem elegendő” felirat ékeskedik. Ez az építmény kicsit kilóg a magyarországi barokk templomok sorából, mivel homlokzata a két torony között nem egyenes, hanem enyhe ívelésű félkört ír le.

Rác templom

A templom 1799-re készült el Povolni János mester alapján copf stílusban.  1979-ben a templomot felújították, jelenleg múzeumként is funkcionál, egész évben várja a látogatókat és a turistákat. Hétfőn nem látogatható az épület.


Eger, 1962. május 22. Nagy gondot fordítanak a műemlékekben gazdag Eger értékes, régi épületeinek megóvására. Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség és a Városi Tanács évenként 1.2 millió forintot fordít a vár és ugyanennyi összeget a műemlék lakóépületek restaurálására. Az idén 10-12 lakóház és az ország legszebb barokk templomának, a Minorita templomnak restaurálását kezdik meg. A képen: barokk kapu. MTI Fotó: Lajos György

A templom belterének kialakítása eltér a többi egri barokk templométól. Belsejének fő szépségét a Jézust, Szent Miklóst, apostolokat, szenteket és prófétákat is ábrázoló ikonosztáz adja, amely barokk és rokokó stílusban készült.  Szentély, baldachinos oltár és egy zarándokhelyet bemutató kiállítás is található itt. A templom további különlegessége egy copf stílusú szószék és a vörösfenyő padok.

Ferences templom

Méretében és művészettörténeti értékében is a nagyobbak közé tartozik a kéttornyos, egyenes szentélyzáródású, altemplommal is rendelkező templom. A templom szentélye 1736–1746 között, a hajója 1750–1753 között épült, a teljes épület 1755-re készült el.


Eger, 1967. március 28. Egri látkép a Specula csillagvizsgáló teraszáról. Az Eszterházy Károly Főiskola az 1948-ban alapított állami pedagógiai főiskola hagyományaihoz kötődő intézmény. Nevezetes része a líceum épületének a keleti szárny fölött épített, 11 emeletnyi magas torony. A csillagda a torony 6. emeletének két termében működött, bennük 1776-tól egy évszázadon át végeztek megfigyeléseket. A templom az egri ferences templom. A barokk stílusú templom alapkövét 1736-ban tették le, mestere Giovanni Battista Carlone. Homlokzata és két tornya Nitsman János tervei szerint készült. Kapuját és Mater dolorosa szobrát Giovanni Adami faragta. MTI Fotó: Bereth Ferenc

A falképeket 1927-ben Unghváry Sándor-, a főoltárképet Kronewetter Pál (1761, 1778) festette. A templom bútorzata a 18. század végéről származik. A templom egész évben ingyenesen látogatható.

Ciszterci templom

Barokk-rokokó műemlék, melynek berendezései teljes egészükben fennmaradtak a 18. századból. A templom alapkövét 1700-ban tették le, de az építkezéshez csak 1731-ben kezdtek hozzá. Az épület végül 1743-ban készült el. 


Eger, 1962. május 22. Nagy gondot fordítanak a műemlékekben gazdag Eger értékes, régi épületeinek megóvására. Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség és a Városi Tanács évenként 1.2 millió forintot fordít a vár és ugyanennyi összeget a műemlék lakóépületek restaurálására. Az idén 10-12 lakóház és az ország legszebb barokk templomának, a Minorita templomnak restaurálását kezdik meg. A képen: barokk szobrok a Cisztercita templom kapuján. MTI Fotó: Lajos György

Servita templom

A templom a 18. században, barokk stílusban épült. A torony 1754-ben lett kész. Építése során egy török mecset és iskola falainak anyagát is felhasználták. A rendházat legutóbb 2012-ben újították fel. A rend nem csak itt Egerben, hanem Budapesten, Győrött, Székesfehérváron, Ózdon, Makón és Mezőkövesden is tevékenykedik. 

Eger, Szervita Szent János apostol és Fájdalmas Anya templom, a Szaicz Leó u. 7. - 1950-es évek , Fotó: pinterest.co.uk

A templom környéke búcsújáróhelyként is ismert, ahol a 20. század közepéig viaszból kreált fogadalmi tárgyakat is be lehetett szerezni. Az épület részben akadálymentesített és egész évben szabadon látogatható.

Címlapfotó, Kossuth Lajos utca, Ferences templom. 1940, fortepan.hu

forrás: visiteger.com

MTVA Archívum

FORTEPAN

Megjegyzés küldése

 
Top