0
Bár sokan nem szeretik a hideget, van abban ráció, mikor az ember azt mondja, „a tél, az bizony legyen tél!” Elvégre minden évszaknak megvan a maga szépsége, és télen úgy az igazi, ha csikorgó fagy borítja be a tájat, vagy havas háztetők és fehérbe öltözött erdők látványa fogad. 

Ha ti is a magyarországi jégvarázs nyomában vagytok, megmutatjuk, merre induljatok – íme, a legmagasabb és a leghidegebb helyek az országban! Ezeken a helyeken könnyen rá tudtok hangolódni a közelgő ünnepekre, és akkor is élvezhetitek a tél örömeit, ha az ország többi részén csak langyos-latyakos idő van.

Nem az Alpokban készült a kép: ez a bükki Bélkő, Bélapátfalván , forrás: hovamenjunk.hu

A legmagasabb helyek az országban – top 10 hegycsúcs itthon

1. Kékestető (Mátra): 1014 m
2. Pezsgő-kő (Mátra): 971 m
3. Galyatető (Mátra): 964 m
4. Péter hegyese (Mátra): 960 m
5. Istállós-kő (Bükk): 959 m
6. Tányéros-töbör (Bükk): 958 m
7. Bálvány (Bükk): 956 m
8. Körös-bérc (Bükk): 956 m
9. Virágos-Sár-hegy (Bükk): 955 m
10. Büszkés-hegy (Bükk): 952 m

Jól látszik, hogy Észak-Magyarország viszi a prímet, így ha 1000 méter körüli hegyeket szeretnétek meghódítani, akkor a legjobb választás a Mátra vagy a Bükk. Mindkettő tele van számos jól kijelölt, változó nehézségű túraútvonallal, de ami még fontosabb (legalábbis télen): mindkét hegység biztosít helyszínt a téli sportokra!

Havas táj Magyarországon

Érdekesség: Bár a legmagasabb hegycsúcsaink a Mátrában találhatók, mégis a Bükk a legmagasabb hegyvidékünk. A Bükki-fennsík ugyanis 600-900 méteres magasságban emelkedik ki a környezetéből, így ott összességében nagyobb a hegyek átlagmagassága. Ez az oka annak, hogy a Mátrát sokszor csak úgy emlegetik, mint a 2. legmagasabb hegyvidékünket.

Téli pillanatkép a Mátrából

A legmagasabban fekvő település Magyarországon: Mátraszentimre

Ha szeretnétek kristálytiszta hegyi levegőt szívni, és magatok mögött (vagy inkább alatt) hagyni a városi stresszt, akkor vegyétek célba Mátraszentimrét. 750-835 méteren terül el, erdők ölelésében, a

Mátra vonulatai között. Mátraszentimréhez tartozik Galyatető is, ami a legmagasabb része. Itt aztán se szmog, se nyüzsgés nincs, csak a természet csendje és a festői kilátás fogadja a túrázókat

Ásványház, Mátraszentimre

Panoráma a felhők felett: a legmagasabb kilátók a Mátrában és a Bükkben

Kékestető-tévétorony

Ha Magyarország legtetején szeretnétek szétnézni, irány a Kékestető! A jellegzetes TV torony 176 méter magas, a kilátószint pedig 42 méteren található. Ha kigyönyörködtétek magatokat a lélegzetelállító panorámában, a toronyban lévő körpresszóba is érdemes beülni egy finom, meleg italra. 

Megközelítés: Mátraházától gyalog a kék jelzést követve mintegy 3 km hosszú az út, de akár busszal is megközelíthetitek Gyöngyösről. Ez esetben a Kékestető, Mátrai Gyógyintézet megállónál kell leszállni, innen még 10 perc gyalog a kilátó. 

Innen egészen máshogy fest a téli táj: Kékestető-tévétorony

Galya-kilátó, Galyatető

A Galya-kilátó sem kispályás: 955 méter magasan épült, és 30 méter magas, ahonnan a Bükk, a Börzsöny, a Cserhát és a szlovák hegyek is megtekinthetők. Sőt – ha nagyon tiszta az idő, a Mecsekig is ellátni! 

Megközelítés: Az Országos Kéktúra vonala érinti a kilátót, így célszerű a kék jelzést követve túrázni a kilátóhoz.

Galya-kilátó, forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Vörös-kő kilátó, Mátraszentimre

A Vörös-kő hegycsúcs Mátraszentimre és Mátraszentlászló határában nyújtózik az ég felé 781 méterével. A kilátóból megcsodálhatjátok többek közt Galyatetőt, keletre a Bükki-fennsíkot, északra pedig a Tátra hegyeit is. 

Megközelítés: Több túraútvonal is vezet a kilátóhoz, körülbelül 20 km hosszan, de Mátraszentlászlótól busszal is megközelíthetitek. Ha autóval érkeztek, a Vaskút utca mellett található játszótérnél van lehetőség a parkolásra.

A Vörös-kő kilátó

Petőfi-kilátó, Bánkút

Íme, a Bükk legmagasabb kilátópontja, ami 956 méter magasan található. A 360 fokos körpanoráma részeként fantasztikusan rálátni a Bükki-fennsíkra és a Mátrára, de jó időben a Felvidék vonulataira is letekinthettek. 

Megközelítés: A legegyszerűbb a Bánkúti turistaház felől érkezni. A zöld kereszt, illetve a kék háromszög jelzésén kell haladni, körülbelül 15 perc az út. 

Kilátás a bükki rengetegre: a bánkúti Petőfi-kilátó

A Szallas.Blog összeállítása nyomán

Megjegyzés küldése

 
Top