0
Vízkeresztkor, a karácsonyi ünnepkör zárónapján Jézus három megjelenésére emlékezünk. A vízkereszti népszokások egyike volt, hogy elődeink ezen a napon szedték le a karácsonyfát, ami a karácsonyi ünnepkör végét és a farsangi mulatságok kezdetét szimbolizálta. Ön mikor szedi le a karácsonyfát?

Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy mikor szedik le a karácsonyfátA délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: 06 1 vagy 06/30/759-5200, sms: 06/30-90-00666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Vízkereszt napja a 4. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus születésének és keresztségének, valamint a kánai menyegzőnek az ünnepeként. A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.

A karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak.

A 19. század közepén terjedt el, hogy ha vízkereszt éjjelén még fent vannak a karácsonyfadíszek, akkor egész évben úgy kell maradniuk. A néphagyományok szerint korábban sem bonthatjuk le a fát, mert az balszerencsét hoz.

A vízkereszt ünnepéhez kötően a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki, melyek közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát. Bár sokan az ünnepi hangulatot addig őrzik, ameddig csak lehet, és ameddig bírja a fa, de vannak, akik már egy-két nappal karácsony után elteszik a díszeket.

forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top